Туомас Холопайнен: Понякога е страшно да осъзнаеш, че имаш силата да променяш света

Владимир Йончев 17 август 2018 в 16:14 10190 0

Nightwish days или Kitee International Music and Art Festival е събитието, в което българинът Пламен Димов събира музиканти от цял свят в търсене на следващите NIghtwish.

Пламен е учителят по музика, при когото първите си стъпки в родното си Китее са направили Туомас Холопайнен, Таря Турунен, Емпу Вуоринен, Юка Невалайнен и Сами Ванска.

Първите два текста за фестивала можете да прочетете тук:

В търсене на следващите Nightwish (част I): Учителят

В търсене на следващите Nightwish (част II): Vivaldi Metal Project и българчетата на Пламен

Особено близък е Пламен с Туомас, който лично дойде на фестивала и да говори с хората, които мечтаят да тръгнат по неговите стъпки.

Ето разговорът му с тях:

Кога може да очакваме следващият ви албум?

Всъщност следващия албум вече е на път, готови сме с около 80-90% от материала до момента. Вчера довърших още една песен, а целият албум ще се състои от 10-11 песни най-вероятно. Ще започнем да записваме през юли следващото лято и ако всичко върви по план, можем да очакваме албумът да бъде издаден през пролетта на 2020-та.

А през това време, мисля да запишем едно от участията ни повреме на това турне - "Десетилетия". По-голямата част от песните, които ще изпълняваме на него, няма да бъдат свирени никога повече, така че ми се струва добра идея да бъдат увековечени.

Има ли някаква тема към новият албум, както при Endless Forms Most Beаutiful и Imaginerium?

Да, има. Дискутирали сме темите и песните, само че всичко е в много ранен стадий. Нека го оставим в тайна.

Оказва ли Auri някакво влияние върху процеса ти на продуциране за Nightwish?

Доколкото знам не. Съвсем различно нещо е. Разбира се, като композитор имаш своята памет и независимо от жанра, със сигурност ще използваш донякъде същата атмосфера, същата акордна структура и т.н. Най-силното влияние, което Auri ми оказа е, че отключи нещо вътре в мен, защото за около година и половина не чувствах желание да пиша песни изобщо.
И тогава нещо просто се случи.

Къде планираш записването на новият ви албум. Коя държава или кое студио?

Ще отидем в традиционния летен лагер на Nightwish отново.  Там ще репетираме, аранжираме и запишем целия албум, с изключение на барабаните, защото няма свободно място за барабани. Но всичко останало ще бъде направено там.
След това се връщаме в Лондон за оркестър и хор, след което ще миксираме всичко.

Говорейки за хорове и Лондонски аранжименти, ще присъства ли силно оркестър в новия албум или ще бъде като Endless Forms Most Beаutiful?

Аз лично смятам, че достигнахме върха с предишния албум, но е толкова есенциално част от бандата и нейното звучене, че не искаме да се отказваме от оркестъра никога. Но трябва да търсим нови начини за използването му, за да не звучи по същия начин като преди. И имаме добри идеи за това.

Смяташ ли, че променяте света с музиката си?

Абсолютно. Изкуство, музика, поезия, текстове, думи. Те променят и оформят света постоянно. Има огромна сила към тях.
Понякога дори е малко страшно, защото осъзнаваш, не само отговорността, а силата, която притежаваш като артист. Осъзнаваш, че всъщност имаш способността и силата да променяш големи неща. И това може да бъде стряскащо на моменти.

Това лято ще бъдете във Варна. Това ще бъде второто ви участие в България. Какво мислите за това?

Така е. Никога не съм бил във Варна, за това не знам какво да очаквам. Това ще бъде първото ни участие на фестивал в България. Също така ще бъде и последното от фестивалния сезон. Така че го очаквам с нетърпение.

Защо Nightwish се нарича така?

Това беше първата песен, която направихме. Най-първата песен от първото ни демо през 1996-та се наричаше Nightwish.
Нарекохме демото Nightwish demo, защото все още нямахме име за бандата по това време. И след това името остана.

Имаш ли други проекти освен Nightwish през следващата година?

Не, само Nightwish е за следващите няколко години. Имам мъжки мозък, мога да се концентрирам само върху едно нещо едновременно. Но идеята е, след като завършим следващия албум да направим турне. След това е време за втора част на Auri и малко турне.

Промениха ли десетилетията с Nightwish виждането ти за света и личността ти и по какъв начин?

Да, по много начини. Почти всичко в този свят се отнася до еволюция. Еволюция на личността, на бандата и музиката.
И ако трябва да бъда честен, когато изпълнявам някои от по-старите ни песни на живо, както правим на това турне, се чувствам доста неудобно, защото помня човека зад тези песни и разпада на бандата тогава.
Сега всичко е напълно различно.

Например песни като "Carpenter" и "The Poet and the Pendulum". Мисля си: "Наистина ли съм се чувствал така тогава?".

За това тези песни изпиват енергията ми, когато ги изпълнявам на живо. Всъщност трябва да се изолирам от тях и просто да ги изсвиря, защото са наистина тежки за мен.

Но помня себе си на турне през 2006-та, пишейки песента и как съм се чувствал тогава.

И за да дам отговор на въпроса ти - да, до голяма степен съм различен човек сега. И до голяма степен същият."

Какво е бъдещето за Auri? Очаква ли се нов албум или беше просто проект за един албум?

Auri започна като проект, но се превърна в нещо много повече. След следващото турне на Nightwish със сигурност ще запишем нов албум и ще направим малко турне. Вече е планирано.

След като говорим за Auri, планирате ли участия на живо?

Да, това е планът. Но първо трябва да издадем албум. Върти ми се мисъл за турне из замъци и катедрали из Европа, след като го направим. Но ще бъде в доста малък мащаб, поне в началото.

Някога усещал ли си безпокойство преди участие? Чувстваш ли се така все още?

Да. Безпокойство, вълнение, нещо такова, но вече е напълно различно от преди 10-15 години. Преди бях изключително уплашен да се кача на сцената. Нещо се случи преди няколко години и вече не ме е страх. Вече съм развълнуван.
Но никога не се качвам с мисълта просто да се свършва. Винаги усещаш някаква тръпка. И така и трябва, разбира се. Какъв е смисълът в противен случай?

По какъв начин присъствието на Флор Йансен като член на бандата е повлияло на подхода ти като композитор?

Мисля за цялата банда. Наистина съм в привилегирована позиция, защото мога да напиша каквото и да е, знаейки че ще се справят. Флор може да до голяма степен да изпее всичко - високо и силно, класическо, нежно. Имаме и двама брилиантни мъжки певци. Страхотни музиканти като цяло. Трой и Юка могат да свирят на всичко, освен на туба. Така че, когато пиша песни чувствам абсолютна свобода. И това е прекрасно.

Но Флор е нещо специално. Не просто уменията, но и поведението и личността. Ще използвам клише - тя е родена за това.

Защо женския глас е толкова важен за произведенията ти от самото начало?

Смятам, че това с женския глас се дължи на групите, които слушах през средата на 90-те. Обожавах Theatre of Tragedy, The Gathering, The 3rd and the Mortal и просто исках да направя нещо сходно. Това е.

Изглежда вашата музика е доста важна за хора, които са били близко до смъртта или скоро ще умрат. Какво смяташ за това?

Като цяло, това е силата на изкуството. Силата на музиката, филмите, картините. Когато съм бил в наистина тъмни периоди, музиката със сигурност ми е помогнала. Така че разбирам от къде идват тези хора и как се чувстват. Може би понякога да кажеш "твоята музика спаси живота ми" е леко преувеличено, но не е далеч от истината, защото това се е случвало и на мен.

Кога обикновенно пишеш текстовете за песните си? През нощта или през деня?

Винаги творя сутрин, това е донякъде забавен факт. Аз съм сутрешен човек. Обикновенно ставам около 6-7 и пиша песни от 8:00 до 14:00. И това е. Не мога да напиша нищо през ноща вече. И това е нещо, което се е променило през последните 20 години. Преди можех да седя пред пианото или да пиша текстове по 12 часа без почивка. А сега, на тази възраст, забелязвам, че 6 часа е абсолютния лимит, който мога да се концентрирам на ден.

Ще направиш ли друг самостоятелен албум в бъдеще?

Мисля, че самостоятелният албум беше един път. Сега имам две неща - Auri и Nightwish и цялото ми време се запълва с тези два проекта.

Колко от песните ти са повлияни от езорото в Китее?

Всяка една от тях, до някаква степен, предполагам. Това е по-скоро подсъзнателно, защото всяка песен, която някога съм писал е създадена на горния етаж у нас, било то в къщата на родителите ми, докато все още живеех с тях или сега в новата ми. Гледката и от двете е към езерото, така че би трябвало да е оказало някакво влияние.

Домът на Туомас Холопайнен е на около 15 км от центъра на Китее на брега на голямо езеро, чийто отсрещен бряг е в Русия

Най-важното
Всички новини