Стефан Данаилов продължава да мечтае и на 69

Люси Крумова 26 декември 2011 в 00:01 3574 0

Стефан Данаилов Снимка: БГНЕС
Стефан Данаилов Снимка: БГНЕС

Големият актьор празнува имен ден с кръщелника си Стоян.

Всеки българин е гледал поне един филм с най-популярния ни актьор Стефан Данаилов. Преди години самият той се шегуваше, че е нашенският Ален Делон – красив, магнетичен и талантлив.

Той е повече от именник на Стефанов ден. Тази година Ламбо ще бърза да приветства своя новороден кръщелник Стоян, син на смолянските му братовчеди Радка и Любомир Данаилови, най-младия потомък на Данаиловия род. "Да си шегаджия като дядо си и да растеш буен" - с тези думи Стефан Данаилов ориса бебето през октомври. Двамата заедно ще празнуват имен ден - известният Стефан и още никому неизвестният му племенник Стоян, потомци от различни поколения на видния райковски поборник за Освобождението на Родопите и общественик Данаил Костов Данаилов, родоначалник на рода. Стефан Данаилов винаги полага цветя пред паметника му.

На този ден се обаждат страшно много хора и всеки “нарича” с по нещо хубаво Ламбо. “На 69 г. чичо ви Ламбо още си мечтае. На никого лошо не съм направил", казва Данаилов, който на 9 декември имаше и рожден ден.

Назад във времето е останал меракът му да стане моряк в гражданския флот. Морето винаги го е привличало, макар че няма никой в рода му с "морска" кръв. Майка му е от Ловеч, а баща му от Родопите, с. Райково.

Първите му роли в киното са във филмите "Понеделник сутрин", "Морето" и "С дъх на бадеми". Популярността идва още след участието в ролята на Иван Загубански от “Първият куриер”.

Той е пример за това как децата актьори буквално се заразяват с вируса на киното. Актьорската си кариера започва като ученик, когато се снима във филма "Следите остават". Е, тогава не му е до планове какъв ще стане. В казармата решава да кандидатства история. Известният актьор Стефан Данаилов е копие на майка си Евдокия, твърдят близки на семейството. От нея той е наследил слънчевия чар, характерния глас и артистичната си дарба. От баща си Ламби днешният политик е наследил организационния талант, ораторската дарба и призванието да увлича хората. Майка му мечтае Стьопата, както тя го нарича, да стане оперен певец , кара го да взема уроци по акордеон и тромпет. Него обаче го влече улицата, махленските побоища и футболните страсти. Баща му предлага да запише право, защото се държи един и същ изпит. Но актьорът Иван Кондов, който тогава е съпруг на сестра му Росица, го навива да следва във ВИТИЗ.

През 1963 г. е приет в класа по актьорско майсторство на проф. Стефан Сърчаджиев. След неговата смърт учи при Методи Андонов и проф. Анастас Михайлов. Завършва през 1966 г. и започва работа в Пловдивския театър "Н.О.Масалитинов".

Всенароден любимец обаче Ламбо става с “На всеки километър”. С ролята на майор Деянов го свързваме и до днес. Междувременно прави невероятни роли в "Князът" и "Черните ангели". Един от най-добрите си екранни образи създава във филма на Никола Корабов "Иван Кондарев".

Киното е такъв наркотик, че актьорът напуска театъра и му се отдава изцяло. Но през 1973 г. се връща отново за да се присъедини към трупата на Театъра на Българската армия, а от 1979 г. постъпва в Народния театър "Иван Вазов", където е и до днес.

Днес Стефан Данаилов има много лица. От 1988 г. е преподавател по актьорско майсторство в НАТФИЗ , а днес професор Данаилов е сред обичаните и не случайно неговите студенти го наричат Мастер.

След 10 ноември 1989 г. му се налага отново да се доказва и на сцената, и в киното. Като член на Компартията и неин любимец, той дори е освиркан пред сградата на НАТФИЗ. Злобата и неразбирането за малко не го изхвърлят от театъра. Талантът обаче винаги побеждава. Той се появява по-силен от всякога в "Лоренцачо". Страхотният успех, благодарение и на неговия актьорски талант, му връща уважението на публиката. Ламбо излиза и на международния “пазар”. Възлагат му роля в италианския сериал "Октопод", където играе с Микеле Плачидо.

От 1994 е съосновател и вицепрезидент на фондация "Авансцена", от 1996 е президент на националния комитет на Международния институт за средиземноморски театър. Стефан Данаилов бе министър на културата в правителството на Сергей Станишев.

Хората знаят, че е от БСП, но на сцената всякакви политически пристрастия се забравят. Не случайно стана кандидат за вицепрезидент в последните президентски избори в сянката на Ивайло Калфин. Или може би обратното?

"Не съм сбъркал в най-важното - професията и семейството", казва той.

Най-красивите жени във филмите винаги са за Стефан Данаилов, шегуват се в гилдията. Почти на 70, той продължава да играе любовни роли. В първия сезон на "Стъклен дом" беше съпруг на Елена Петрова. В последния епизод на сериала, Данаилов целуна един от най-успешните български модели - Станимира Колева. Вече цяла България е наясно за тайната любов на актьора с екранната му половинка Ирен Кривошиева, която пламва по време на снимките на “Поема” през 1986 г. А в “Дами канят” по него припадат не една, а осем жени.

В живота обаче до него винаги е една единствена жена. Мария Данаилова, която той отнема от режисьора Вили Цанков.

Трябва да мине животът на човек и чак тогава да осъзнае на кого дължи най-много. Индиректно тя ме е спасила от оливането със слава. Аз съм имал възможността да се алкохолизирам, да избягам от вкъщи... Мария обаче винаги е била до мен. Заедно сме от 1963 г. Беше една от най-красивите жени в София. Гордеех се, когато се разхождахме по улиците", разказва актьорът в ТВ интервю.

Най-важното
Всички новини