Шон Пен: Гилдията на продуцентите трябва да се казва Гилдия на банкерите

OFFNews 19 май 2023 в 18:27 3825 0

Пен

Снимка Архив

Шон Пен

Шон Пен изрази подкрепа за продължаваща стачка на холивудските сценаристи по време в кинофестивала в Кан, като призова Гилдията на продуцентите да бъде наречена Гилдия на банкерите, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

На пресконференция по повод новия си филм "Черни мухи", чийто режисьор е Жан-Стефан Совер, той говори и за протеста. Трилърът, който е включен в конкурсната програма на форума, разказва историята на двама лекари в Ню Йорк. "Черни мухи" е адаптация по романа "911" на Шанън Бърк.

На въпрос за стачката Шон Пен отговори, че "индустрията от много дълго време се противопоставя на сценаристите, актьорите и режисьорите". Той не е съгласен и с използването на изкуствен интелект. Освен актьор, Пен също е сценарист и режисьор.

По-рано този месец сценаристите на филми и телевизионни предавания започнаха да стачкуват, след като преговорите с продуцентите се провалиха. Гилдията иска по-добро заплащане, нови договори в ерата на стрийминг платформите и гаранции срещу използването на сценарии, създадени с изкуствен интелект.

"Първото нещо, което трябва да направим в тези разговори, е да сменим названието на Гилдията на продуцентите и да я наречем така, както се държи, а именно Гилдия на банкерите. Трудно е за толкова много сценаристи и толкова много хора в цялата индустрия да не могат да работят в този момент… Ще се види коя страна ще издържи", каза бившият съпруг на Мадона.

Коментарите на Шон Пен идват в момент, когато стачката е на път да обхване и още гилдии в Холивуд.

Гилдията на режисьорите също преговаря за нов договор с продуцентите. Управителният съвет на профсъюза на актьорите гласува тази седмица да поиска от членовете си одобрение за стачка, тъй като се готви да започне преговори за нов договор.

В Кан протестът на сценаристите е актуална тема за американските звезди, отбелязва Асошиейтед прес. В четвъртък Итън Хоук носеше блуза с надпис "Спрете писането". В деня на откриването на фестивала - вторник, актьорът Пол Дейно, който е в състава на тазгодишното жури на форума, заяви, че планира скоро да се присъедини към съпругата си Зоуи Казан на стачните постове.

"В момента съпругата ми е там с 6-месечното ни дете, пристегнато към гърдите й", каза той и добави: "Ще бъда там, когато се прибера у дома".

Най-важното
Всички новини