Само Наполеон е бил по-млад

Бернд Ригерт, DW Последна промяна на 08 май 2017 в 13:05 14669 11

На 39 години Еманюел Макрон превзе Елисейския дворец. Това е истински рекорд. Удивителната кариера на бившия инвестиционен банкер ще промени цялата политическа система на Франция. Анализ на Бернд Ригерт.

Той е целенасочен и винаги е изглеждал по-зрял от възрастта си – твърдят бивши колеги на Еманюел Макрон, следвали заедно с него в елитния университет ЕNА.

Още на 15 години той избира жената на своя живот, която е с 24 години по-възрастна от него. На 27-годишна възраст вече има две дипломи за завършено висше образование и добра работа в публичната финансова администрация. На 29 г. се жени за бившата си учителка по латински език. На 31 години вече работи в реномираната банка „Ротшилд”, става неин съдружник и още съвсем млад започва да печели милиони. Кариерата му е повече от блестяща. Има интелигентно излъчване, но и леко еснафско. Името му не е замесено в никакви скандали, всичко е в рамките на нормата.

Към върха

Младият мъж от издигнато френско семейство обаче има по-амбициозна цел - политиката. Един семеен приятел на баща му - ляво ориентираният президентски съветник Жак Атали помага на Макрон да получи достъп до ръководните среди на Социалистическата партия, включително и до Франсоа Оланд, който впоследствие става президент. Успешният банкер Макрон първоначално е негов икономически съветник. От 2014 до 2016 той е министър на икономиката при Оланд. Членството на Макрон в Социалистическата партия за него е чиста формалност – той никога не е водил предизборни битки, нито пък е заемал избираеми постове в партията. Почти няма и класически политически опит.

След спорове в рамките на правителството, през лятото на 2016 г. той се оттегля от поста си, за да изпревари уволнението си. Въпреки този временен срив в кариерата си, Макрон успява отново да се оттласне от дъното. Едва преди година той създаде движението „Напред”, което дълго време нямаше конкретна политическа програма. Организираните му членове, които са около 130.000 на брой, активно се ангажираха в предизборната кампания в полза на младата надежда на Франция. Те бяха тези, които въведоха Макрон в Елисейския дворец

С много късмет

Може да се каже, че Макрон извади огромен късмет – сред болшинството французи той не е особено обичан, тъй като опитите му да прокара реформи като министър на икономиката предизвикаха ожесточени протести сред синдикатите. Изявления като това, че „Франция се нуждае от повече млади хора, които искат да станат милиардери”, или „Който си плюе на ръцете, ще може да си позволи и повече” значително намалиха симпатиите към него.

Пред алтернативата да бъде избрана дясната популистка Марин Льо Пен за президент, в полза на Макрон гласуваха дори бившите му политически противници. Фотогеничният и винаги изискано облечен Макрон е отявлен противник на Льо Пен. Жълтите вестници във Франция са влюбени в него. Снимките, на които се вижда как Еманюел храни внуците на жена си Бриджит, предизвикаха вълна от симпатии сред читателите на булевардния печат.

Пълна промяна

"Във Франция се извършва тотална промяна на поколенията. Старите си заминават един по един – Саркози, Жюпе, Оланд вече са вън от играта. Внезапно се отвори място за един младеж”, казва 92-годишният публицист Алфред Гросер за ДВ. Според него, Макрон е нещо като „голяма коалиция, но от плът и кръв” – човек от средите на френското общество, който обаче приема идеи и от ляво, и от дясно. Тъкмо от това има нужда разединеното френско общество, смята Гросер, който от десетилетия насам анализира френската политика.

За себе си Макрон казва, че е останал скромен, и че няма големи претенции. В същото време заявява, че особено високо цени „независимостта си”. Той се ангажира в полза на ЕС, иска страната му да поддържа добри отношения с Германия и да има отворени граници. Смята бежанците за „хора със силен характер” и се застъпва за глобализацията. Той беше единственият кандидат, който правеше подобни изявления по време на френската предизборна кампания. Дали обаче ще отстоява и на дело тези си убеждения, след като влезе в Елисейския дворец?

Най-младият президент

Французите очакват с любопитство и изявите на неговата съпруга. Досега всички французи бяха свикнали с аферите на президентите си. Еманюел и Бриджит обаче приличат на идеалната двойка, която не дава никакъв повод за скандални клюки.

Еманюел Макрон е най-младият френски президент от времето на Френската революция до днес. Само Наполеон е бил по-млад от него. На 35 години той поема властта над Франция, но като император, а не като президент.

Дойче Веле

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21662

8

spirit оригиналът

08.05 2017 в 17:42

Геронтофили и мангусти превзеха Франция.Kакъв Наполеон какви пет лева.Разказаха и играта на Франция.

21765

6

Victimized

08.05 2017 в 16:02

Пропуснахте, да споменете и другата очевидна прилика с Наполеон, а именно, че и двамата са издигнати и финансирани от Ротшилд .

16696

5

Новак

08.05 2017 в 16:00

Този младеж , както си пада по баби, ако се залюби с Меркел какво ли светли преспективи ще се открият пред френско-германските отношения?

27639

3

sottozero

08.05 2017 в 13:44Гордо знаме ни е Жмеркел,

Пръв учител- Еманюел Микрооооооон