Раперски истории с Лого5: Wosh MC ни пускаше речи на Тодор Живков у тях

Николаос Цитиридис 19 май 2017 в 08:36 35966 1

Илия Григоров (ляво) и Радостин Георгиев (дясно), най-добре познати като Лого5

Лого5 е българско рап дуо, което вършее на родната сцена вече над десетилетие. Радостин Георгиев и Илия Григоров са на по 27 години, работят си сериозни работи и едновременно с това правят хубава музика. Разговаряхме с тях за сериозни и не чак толкова сериозни неща. Кратка автобиография, бъдещи творчески планове и колко са смешни хората. 

В 9 вечерта съм пред блока на Радо от Лого5, за да взема интервю. Поводи много, рапърите ще издават скоро нов албум. Нарамил съм 6 кенчета бира и звъня, за да ми отворят. В момента, в който набирам номера, виждам, че познат силует се приближава към мен с две двулитровки бира. Перфектен тайминг, Радо е. "Илийката малко ше закъснее, ама идва", казва ми, докато се катерим по стълбите.

Радо сам поиска да направим интервюто у тях, защото аз пък исках да е на удобно за Лого5 място, на което се случва "магията". За блага вест на феновете им, новият логопедски албум се пече, но за него ще си говорим по-късно. У Радо се редяха римите и се бистриха парчета, избираха се и инструменталите.

Срещата ни с Лого5 е няколко дни след като рап дуото навърши 12 години. Тъпа възраст за човек - ни да пиеш бира, ни да си играеш в пясъчника. В рапърски години обаче това си е много над пълнолетието. Радо и Илия се познават още от ученици. Първо са били "райвъл" графитаджии, после са се сдушили покрай фристайлването и лек-полека са се случили нещата.

С Радо сме седнали в хола, когато на вратата се звъни и влиза Илия, който си носи сладолед.

"Копеле, не съм ял сладолед от сигурно 3 години", почти развълнувано казва г-н Григоров, който е разместил буквите във фамилията си, за да е по-добре познат днес само като Григовора.

В началото на интервюто като за фон Радо пуска тазгодишния албум на Григовора и Гената "Фалстарт". Който го е слушал, знае колко е добър, който не е - да поправи тази грешка бързичко.

Ако все още се чудите кои пък са тези Лого5, спомнете си от преди няколко години парчето "Песента", което звучеше от всяко радио и тв канал - е, и тях ги има там, заедно с Рут Колева, Wosh MC и други познати на рап обществеността герои.

Лого5- началото

Радо и Илия се запознават през 2005 година, както сами описват, "покрай някакви супер странни схеми".

"Правих графити и така все по-често попадахме в една компания. Но с ръка на сърце мога да кажа, че графитите са нещото, което аз не мога да правя", разказва Радо.

Едно време Лого5 бяха трима - Илия, Радо и Християн. Хлапета от даскало, които са искали да си правят кефа, докато рапират, измислят бийтове или драскат "тагове" по стени.

"Ние с Християн станахме нещо като крю, защото се виждахме всеки ден, бяхме в един клас в Английската, докато с Радо се засичахме само в квартала", спомня си Илия.

Когато Християн си взима истински хубав микрофон, всички започват да ходят у тях, за да рапват. "Аз, Радо и Християн почнахме да си правим някакви неща, запознахме се покрай това с пичовете от Loading in Progress, които вече не съществуват, но с тях беше и Ицака, който сега е Бате Доуен от So Called Crew. Имахме една 7-минутна песен, която беше направо неслушаема", разказва ни Илия и допълва: "Имаше някакви бели гълъби, светлини и прозорци в тоя трак".

Двамата логопеди са единодушни, че по онова време са искали да бъдат "яко абстрактни". След микрофона, Християн взима и барабани и нещата започват да стават сериозни. В траковете им вече се чува намесата на кавал и китари.

"Тогава имахме някакъв творчески ренесанс и осъзнавахме, че става по-сериозно", казва Илия.

Вселената явно чува и разбира това, защото малко след т.нар. осъзнаване е първата среща на Лого5 с Негъра от F.A.R.S, откъдето всичко тръгва бавно, но славно нагоре.

"Бяхме на един концерт", започна да разказва Илия, "на който F.A.R.S подгряваха. Там се запознахме с големите от квартала, които си слушаха рап. Видяха ни, че сме малки и надъхани, а ние през цялото време бяхме: "Ехааа, тия пичове верно ли са от "Младост 3?"

"Всъщност тогава почнахме да си вярваме и че всъщност няма чак толкова "Бог високо, цар далеко", казва Радо.

Той никога няма забрави как тримата логопеди са стояли с Неги, а телефонът му позвънял. "С Негъра вече сме се сдушили, говорим си за рап и му звъни телефонът - "Ало, к'во става, Wosh Mc? Да, да, с мен са." Седим си тримата и не можем да повярваме, че Wosh пита за нас. Ми, аре да ходим в Уошия."

Отишли на гости у Wosh, който на тераската им пускал речи на Тодор Живков, като преди това им казал: "Чакайте да ви пусна нещо много смешно".

По това време вече са имали един лайф, а след срещата с Wosh MC се запознали с DJ Darkstep, който е отговорен за повечето инструментали в първия и за сега единствен албум на Лого5 "Петилетка". Най-популярния трак от него безспорно е песента, която носи името на албума. Целият албум носи една соц зарядка и стилистика, но Радо и Илия казват, че това е станало "без да искат".

Но за да стигнат до "Петилетка", Лого5 преминават през някои структурни промени и спират да са трио. Следващият значим за бандата момент е създаването на лейбъла ILLmate, в който влизат F.A.R.S, Лого5 , Рут Колева, Starteras и Wosh MC.

Тогава обаче не е имало социални мрежи, силата на Youtubе е била малка и целият роден ъндърграунд е минавал през форума на сайта 359.

"След като направихме лейбъла, вече го нямаше това детското, а и вече бяхме тръгнали на работа. Колкото да си ъндърграунд, ти се радваш, когато хората ти се кефят", казва Радо. С него през цялото време се борихме с бирите, а Илия си ближеше сладоледа и някакви ядки без да пие.

Човек лесно може да сложи в стереотип и двамата рапери - родени са през 89-та, такива като тях наричат "деца на прехода", аз бих цитирал Ъпсурт с "нормални софийски дришльовци". Но сам останах учуден от факта, че трева например двамата изобщо не пушат, а пиенето оставят за след лайф. И наистина, представете си как би било възможно човек да рапира тия лирики, ако не е трезвен. То и трезвен е трудно.

С не толкова големи крачки, след създаването на лейбъла, ходене по лайфове с по-отраканите вече рапъри, Радо и Илия започват да мъдрят албума "Петилетка". Излиза през 2010-а. "Шест месеца, след като го пуснахме, само го слушахме и му се кефихме", разказва Илия. "Мислехме си, "оф, най-накрая го направихме", спомня си Радо. 

От 2010 досега логопедите нямат нов албум, но пък не се бяха покрили съвсем. 4 сезона участваха в сериала Революция Z, издадоха няколко сингъла като Казано Накратко и Контра, взеха участие и в албума на бийтбоксъра Трашър с песента "Бира за закуска"

Радо и Илия извън рапа

Казват, че след "Петилетка" ги завъртял животът - гаджета, изнасяния, нова работа, учене. Илия е завършил "Политология" в СУ, а за Сашо Томов споделя, че "не е лош.... преподавател", но икономиката не му е била много интересна. Томов е писал тройка на Илия, но той сам си признава, че не е учил.

"Ако това на Илия е било отбиване на номера с ученето, не знам моето какво е", казва Радо. Той е учил в НБУ тонрежисура за кратко. "За пореден път не отивах на лекция, защото НБУ е на 27 хил. километра със 111, а нашите даваха пари за една от най-скъпите специалности, а пък аз съм без една стотинка в джоба. После си намерих работа, която напуснах, защото не ми даваха да правим турнета. Шефката ми не вярваше, че ще напусна, докато не ѝ се появих с молбата. После записах "Политология" като Илия и отидох на две лекции. Когато отивах да си платя семестъра и имаше някаква зверска опашка в СУ, една лелка ми се скара не помня за какво и аз просто се обърнах и повече не се върнах", разказа ни Радо и допълни: "Честно казано, не мисля, че някога ще имам висше, а и не мисля, че ще ми трябва някога."

На сцената Радо и Илия са наистина като торнадо и фурия. Това им е силата. Дввамата се подкрепят - ако някой вземе, че се задъха, другият поема. "Може и да се задъхвам от цигарите, ама за това с Илийката още ни викат по лайфове, въпреки че имаме само един албум. Ключът към палатката е да сме бързи и адекватни, че с тия текстове е невъзможно", казва Радо.

При Лого5 няма особена разлика в заряда им, когато иде реч за безплатен ивент или голям концерт в Терминала например. И двамата се раздават на макс, често слизат и рапират при публиката.

Цел на разговора ни е и да чуя повече за това какво мислят логопедите за рап сцената у нас, защото всеки, който я познава, знае, че се случва някакъв ренесанс. Излизат все повече нови песни, случват се все повече събития, а гладът за това е нестихващ. В разговора намесвам и темата "Криско", на когото гледаме не толкова като на изпълнител, а феномен.

"Не е лошо да пееш за задници и цици, ама поне го прави по як начин", казва Радо.

Илия пък припомня думи на рапъра Жлъч, който обяснява много добре как се е правил и май още се прави рап у нас: "Едно време рапът у нас е изглеждал все едно хората само са гледали клиповете, ама не са знаели английски. Виждат яка пичка в клип на Дре и си мислят, че песента е за нея. Нашите пичове просто не са разбрали английски."

Чуждестранните изпълнители дори да говорят за яки задници, има някакъв пиниз. Според мен е крайно време хората да спрат да слушат бг рап, казва още Илийката.

Двамата с Радо са познати под много имена и притежават повече от едно алтер-егота. Сони Бонанза и Гето Тунайт са само част от обръщенията, които може да ползвате, за да си говорите с тях. Сони Бонанза (Илия) ще направи лайв само срещу определена цена, защото иска да си купи кола - 10 бона за София, 30 хил. за Кърджали. 15 хилки, ако е извън страната. 

Момчета, за Криско какво ще говорим?

"Много сме я бистрили тая концепция и сме били яко във филма истински и неистински рап. Но няма такова нещо. Криско е няк'ъв топ, има продукция, която изглежда лачена и е такава. Знае как да ловне масите", казва Радо.

Илия е на сходно мнение: "Криско си има стил и като чуеш негов трак, знаеш, че е той. Може да е чалгар, обаче е изпълнител с индивидуалност, а това е важно. Не бих хейтвал Криско. Няма смисъл. На кого му пука за твоето мнение. Все едно викаш някакви думи в пещера. Хората се филмират за морала, това ми е проблемът. Естетиката е проблем, не моралът. Клипове за 5 милиона да направят и пак може да не е як. Гледал съм и за без пари клипове по-добри. Обръщайки му внимание, го правя по-важно, отколкото не обръщайки му внимание."

"Лае се по грешното дърво. Обръщаме внимание на това, че пее как се друса, а не обръщаме внимание колко тъпо всъщност го пее", допълва Радо. 

И тримата сме на едно мнение, че социалните мрежи са една от причините рапът да бележи възход. Радо казва, че интернет е едно от най-значимите неща, които са се случвали евър. Правим съпоставка между фейк нюз и фейк рап. Започва Радо:

"Преди хората не са имали избора фейк нюз/истински новини. Пропагандата вече прозира, когато гледаш нещо наживо във фейсбук. Интернет дава възможността да видиш истината. Естествено, че го има и обратният ефект. Да си глупав и ограничен, вече е въпрос на избор. Ако ти решиш да вярваш на Бултаймс и ПИК, ти винаги ще си вярваш на тия неща. Преди са били само такива, сега можеш сам да си провериш информацията. Глупавите хора винаги ще има и не трябва да обвиняваме интернет за това".

Илийката заключва: "Абе, стига бе. Пълно е с тъпаци. Това е светът, в който живеем".

Илия и Радо са доста активни в социалните мрежи, вторият даже влиза често в по-нагорещени дискусии. И двамата не харесват политиците, но по-важното - на Лого5 не им пука за тях. Питам ги дали гласуват. Илия е малко недоволен: "А, ние сега ще си говорим за някакви сериозни неща. Много мразя си говоря сериозно. Гласуването е много задоволително чувство. Чувстваш се фреш".

И двамата гласуват, и двамата са непредставени в парламента.

"Боли те к***. Не ми пука. Смятам, че политиката не е това, което ще спаси света", казва Илия. Какво ще го спаси тогава?

"Хората ще спасят света. Като станат по-добри. Политическата система е много ретро и естрадно нещо. Човек трябва да се стреми да се самоуправлява. Братле, всеки трябва да си върши работата и да не му пука."

Радо е съгласен: "С Илийката имаме определено мнения по въпроса и тоя разговор можем да го водим 3 дни и 3 нощи на Карибите. България е франкенщайнски пример за всичко, което е добро и лошо. Каквата и политика да се води у нас - лява, дясна, никаква, ти ако си читав човек, ще успееш. Няма да успеят да те дърпат чак толкова надолу, освен ако някой не тръгне да те ръга с ножа, нали..."

Илия продължава: "Ще кажа нещо супер мета - братле, хората са супер смешни. Хората са мега смешни неща. Особено, когато се напъват да са сериозни. Копеле, тоя наистина го казва това и го вярва. И наистина е някакъв такъв, дето се кефи на т'ва, което казва. И това го гледам и го наблюдавам в много различни хора, в повечето некачествени хора. Напоследък го виждам и в качествените хора. И е супер смешно как някои хора се натегат. И единственият извод, който имам е, че хората са супер смешни. И те не трябва да бъдат сериозни никога."

Разговорът продължава с Брекзит, една история от Кюстендил, където им е бил единственият лайф, на който са щели да ги бият и не са им платили. Допиваме и бирата.

Ако се надявате в последните редове да видите нещо за новия албум, само това изкопчихме - ще се казва " Минус безкрайност" и ще излезе тия дни по Коледа. Туй то. Оставяме на Илия да завърши това интервю.

- К'во, финални думи ли?

Най-важното
Всички новини