Почина носителката на 'Оскар' Гленда Джаксън, противничка на Желязната лейди

OFFNews 15 юни 2023 в 16:12 2671 0

Джаксън

Снимка Getty images

Гленда Джаксън по време на предизборната кампания през 1992 г.

След кратко боледуване на 88 г. почина британската актриса и политик Гленда Джаксън, съобщи нейният агент Лайънъл Ларнър.

"Гленда Джаксън, двукратна носителка на "Оскар", актриса и политик, почина мирно тази сутрин в дома си в Блекхийт, Лондон, при семейството си, след кратко боледуване. Наскоро тя завърши снимките на филма "Великият беглец", в който участва заедно с Майкъл Кейн", написа Ларнър.

Джаксън става звезда през 70-те години на миналия век, когато печели "Оскар" за филмите "Влюбени жени" и "С шик". Номинирана е още два пъти за "Оскар", печели също награди БАФТА и "Златен глобус" за същите филми.

Повечето от филмите и продукциите в кариерата ѝ са отпреди 1992 г., когато тя напуска сцената и се впуска стремглаво в политиката.

Джаксън е избрана за депутат от Лейбъристката партия, където винаги е оставала в традиционното ляво крило на партията. По нейните думи тя е готова да "направи всичко, което е законно", за да се противопостави на политиката на Тачър, която "унищожава" Великобритания", напомня Би Би Си.

Маргарет Тачър преживява и най-противоречивия момент в политическата си кариера. През април 2013 г. парламентът се събра, за да отдаде почит на бившия министър-председател, който почина малко преди това. Но Джаксън не вижда причина да сдържа емоциите си и се изказа много остро срещу Тачър, която според нея е "нанесла чудовищни социални, икономически и духовни щети на страната".

Консерваторите се разгневиха, когато ораторът отказа да премахне забележките ѝ от постоянния правилник. Един от политическите коментатори обвини лейбъристите в "дребнавост", "детинщина" и "арогантност" в немилостивите си нападки към паметта на Желязната лейди.

През 1997 г. Джаксън се присъединява към правителството на Тони Блеър, където става министър на транспорта в сянка. Две години по-късно тя се опитва неуспешно да стане кмет на Лондон и заплашва да се изправи срещу Блеър на изборите за лидер на партията, но и там не успява.

Джаксън напуска политиката през 2015 г. и се завръща на сцената през следващата година след 25-годишно прекъсване. 80-годишната актриса участва в постановката на Дебора Уорнър "Крал Лир".

Най-важното
Всички новини
X

Мистерии в Хераклея Синтика