Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

'Първи юни': малкият празник на благодарността

Зарина Василева 10 май 2021 в 12:06 15196 0

Вдъхновяваща радост. Така описва благодарността, която среща вече почти 20 години Наталия Костадинова. Ръководеното от нея сдружение „Първи юни“ е извор на подкрепа и вдъхновение за децата и възрастните в китния град с богата история - Бяла Слатина.

Родено от малка група ентусиасти, с идеята да помага на деца и младежи с увреждания, днес сдружението работи за по-добро качество на живот на хора с различни потребности и във всички възрастови групи.

Екипът

В сдружение „Първи юни“ работят хора с образование предимно в социалната сфера. Сплотени са от общата кауза и желанието да променят местната общност и живота на хората към по-добро. 

Екипът е малък, а в момента доста свит, поради липсата на финансова устойчивост на организацията и доста ограничените дейности, не само поради ситуацията с Ковид 19, а и поради водената в България политика към гражданския сектор, споделя Наталия, която е магистър по "Социални дейности" и "Управление на човешки ресурси". 

Организацията работи и с много млади хора, които за Наталия са истинско вдъхновение:

Младите хора също са едно от нещата, които ни вдъхновяват и ни карат да търсим всякакви възможни начини, за да работим заедно. Учим се на различни неща – ние споделяме нашия опит в развитието на активно гражданство, мобилизиране на ресурси, работа в екип, комуникация, лидерство, а от тях вземаме ентусиазъм, творческо мислене, новаторство, мотивация.

Бедността

Основните затруднения и нужди произтичат от голямата бедност в района. Те са свързани с изключително ограничения достъп на децата до комуникация, културни и социални услуги и събития, технологии, игри и играчки, общуване, книги, а това води до дефицити в усвояването на знания и умения. 

Затова приоритет на организацията са дейности, свързани с подобряване на средата на живот на децата в община Бяла Слатина и съседни общини. Сред тях са оборудване на читалища в малки населени места с книги, играчки, компютри, до които всички деца в населеното място имат достъп, партниране с детски градини и училища за подобряване на средата и осъществяване на проекти в подкрепа на деца и семейства, развитие на дарителството и доброволчеството, чрез които се променя общността.

Най-трудното е да осигурим устойчивост на инициативите, тъй като след приключване на дадено финансиране трудно се поддържа, която и да било дейност, споделят от екипа на сдружението.

Постиженията

Организацията се ползва с голямо доверие от страна на хора и институции в региона и е търсен партньор в осъществяване на различни инициативи.

Доверието се печели с упорита работа, прозрачност и честност в отношенията, отговорност, точност и тактичност. Опитваме се да свързваме хора, идеи, ресурси в подкрепа на децата в нашата и съседни общини. Вдъхновява ни усещането, което получаваме от хората, когато сме си свършили работата добре. Вдъхновение са и стотиците хубави хора, които срещаме и които ни подкрепят, вълнува се Наталия.

През изминалите години организацията е реализирала редица дарителски кампании за осигуряване на необходими за детското развитие потребности и подходяща среда. Организирала е и различни събития за деца с увреждания, насърчаващи общуването между тях и връстниците им.

Сдружението също е съучредител на Обществения дарителски фонд в Бяла Слатина, който подкрепя проекти за образование, детска грижа, благосъстояние на децата и общността.

По време на пандемията, сдружението осигурява хранителни продукти на 200 семейства от Бяла Слатина и околни села, споделя Иван Янков, който е един от стълбовете на сдружението вече 15 години.

Приятели на децата

Това, което особено ни вълнува през последната година е реализацията на проекта „Приятели на децата“. Чрез него се осигуряват театрални декори, реквизити и костюми за 100 деца от ДГ „Незабравка“, за пресъздаване и драматизации на любими детски приказки, споделят от „Първи юни“.

Организацията създава приказна атмосфера за децата и те се чувстват истински артисти, разказва директорът на ДГ „Незабравка“ Мария Димитрова:

Това е най-цветната от многото идеи, които сме реализирали със сдружение „Първи юни“. Повечето ни деца са деца, живеещи в бедност, на които хората от сдружението, които спокойно можем да наречем приятели, помагат непрекъснато. Сред останалите съвместно реализирани проекти са игри и учене, заедно с родителите, дни на здравословното хранене и много други. Този тип инициативи са изключително полезни за по-добрата комуникация между деца, родители и учители. Родителите осъзнават необходимостта от образование и стимулират децата си да се развиват. В резултат растат чудесни деца, които бележат голям напредък и в училище, с радост споделя Мария Димитрова.

Благодарността

Имаме нужда от доброто. Да, ценностите в последните години се изместиха, но чрез дарителството и доброволчеството ставаме свидетели как хората бавно се завръщат към изконните порядки и начин на живот, в който не очакват някой друг да е отговорен за живота им, категорична е Наталия и споделя, че е благодарна за:

За хубавите хора, които имаме в живота си. За доверието и уважението, които получаваме. За възможността да бъдем тук и сега и да създаваме една история, която ще кара потомците ни да се гордеят с нас. За усмивките и щастието, които събираме и раздаваме.

Този материал е част от проект „Граждански Хъбове в университети: активизиране на гражданската енергия в подкрепа на гражданските организации“ (ACF/61), изпълняван от Български център за нестопанско право с партньорството на фондация „ОФФ Медия“ и финансиран от Фонд Активни граждани България (https://www.activecitizensfund.bg/) по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021.

 

Най-важното
Всички новини
X

Подкастът на OFFNews