Непал след земетресението от първо лице (снимки)

Николаос Цитиридис 07 май 2015 в 15:25 8595 0

Снимка Надя Ганчева

Надя Ганчева и операторът Мирослав Михайлов

Как изглежда опустошената от земетресението Непал и как реагират хората, за да се справят с бедствието? Това разказват операторът Мирослав Михайлов и репортерът Надя Ганчева от Нова тв, които прекараха 4 дни сред руините на столицата Катманду и околните села.

Въпреки трагедията хората гледат напред и заедно, дори с усмивки на лице, си помагат и възстановяват каквото могат с двете си ръце, разказа Надя след завръщането си от Непал пред OFFNews. Хората не са били погълнати от скръбта - те дори са помагали с каквото могат, за да улеснят работата на журналистическия екип.

"Първото нещо, което видяхме и усетихме бяха разрушенията и мръсотията, с която хората се опитваха да се преборят. Миризмата беше непоносима. Там например е обичайно месото да се купува от улицата - избираш си кокошка и я разфасоват пред теб. Сега под сградите има десетки затрупани животни", разказа Надя.






Най-големите разрушения не са в Катманду, а около самия епицентър и в планинските села. Пътищата до тях са на практика непроходими.

Защо хората не са потънали в скръб след тази трагедия, отнела живота и ранила общо повече от 20 000 души?

"Хората приемат всичко около тях като даденост. Без мрънкане и толкова усмихнати, започват от нулата да изграждат всичко наново."

Надеждата за скорошното възстановяване на страната обаче не е голяма. Наближава сезонът на мусоните, а хиляди нощуват в палатки. За непалците кошмарът вероятно тепърва предстои.

Един от моментите, които Надя Ганчева никога няма да забрави е в Катманду в най-големия лагер. На всеки час там под строй военните раздават храна, хляб и вода.

"Тогава една майка с три деца отиде и взе своята дажба и дойде при нас и ни попита: "Понеже ви виждам, че стоите цял ден тук и не сте яли, искате ли да ви дам това, което взех, ние ще си вземем после". Нямах думи, не знаех какво да отговоря, казва Надя.

Най-важното
Всички новини
X

Подкастът на OFFNews