Надежда Йорданова - герой в документална поредица

OFFNews 27 септември 2022 в 19:48 4418 1

Надежда Йорданова

Снимка Скрийншот от филма за нея

Надежда Йорданова

Бившият правосъден министър Надежда Йорданова стана герой в документалната поредица на режисьора Давид Джамбазов, озаглавена “Мисли свободно”.

Екипът търси героите с разнообразни житейски ситуации и професионални поприща, като това което ги обединява е, че не са приели удобството на конформизма, а парадоксалното е, че нито един не е искал да попада в политиката.

Някои от героите на „Мисли свободно“ са политически изгнаници, други са се върнали в родината си от Запад, трети - устояли на изкушението да избягат навън. Според Давид Джамбазов, когато се бориш за свободата си, обаче, рано или късно се сблъскваш именно с нея.

„Надежда Йорданова е необичаен за поредицата случай на човек, който професионално се занимава с политика. Но когато видяхме, че за нея политиката е средство, не цел, осъзнахме, че тя прекрасно се вписва в концепцията ни. Наградата ни беше да видим за годината от началото на снимките до завършването на портрета, какво се изисква от един смел и достоен човек, ако реши да променя абсурдните правила, по които живеем в България - въпрос, който касае всички нас, седмица преди поредните избори“, казва режисьорът.

“За мен свободната държава трябва да може да ти дава възможност да разперваш крилете си и да летиш сигурно и спокойно. Не да търсиш задните вратички, заобиколните пътища или някакви мрежи на влияние”, казва Надежда Йорданова.

Документалният портрет представя отвежда зрителя не само към големите ѝ победи през изминлата година, но и представя нейната най-сигурна опора - семeйството.

„Като документалист съм изкушен да представям хора поставени в трудни ситуации. Интересен ми е пътят на техните решения и как приемат последиците от своите действия, как осмислят преживяното”, отбелязва Давид Джамбазов. За него е предизвикателство да разбере защо някои хора се скриват, свиват и подчиняват пред несвободата и несправедливостта, а други се противопоставят, борят и устояват, напук на сложни лични последствия“.

Най-важното
Всички новини