Момичето, което получава подаръци от птиците

ОFFNews 27 февруари 2015 в 11:23 14396 4

Габи Ман/Снимка: Лиса Ман

Много хора се радват на птиците в градината си, но рядко чувствата са споделени от пернатите. Едно малко момиченце от Сиатъл обаче може да се похвали точно с това. Тя храни гарваните в своята градина, а те, от своя страна, я награждава с подаръци. 

Увлекателната история на 8-годишната Габи Ман разказва Кейти Сеуoл от Би Би Си. 

Габи поставя контейнер за съхранение на зърно на кухненската маса, и отваря капака му. Това е нейното най-ценно притежание. 

"Може да хвърлите един поглед, но не пипайте", казва момиченцето - предупреждение, което най-вероятно е отправяло към по-малкия си брат. 

В кутията има редове от малки предмети, опаковани в найлонови торбички и с надписи. На един от етикетите се чете "Черна маса за хранещия, 14:30 часа, 9 ноември 2014". Вътре има счупена крушка за лампа. Друга торба съдържа малки парчета от кафяво стъкло, които са били напълно изгладени от морската вода.

"Стъкла с цвят на бира", както Габи ги описва. 

Всеки предмет е внимателно опакован и категоризиран. Габи изважда черен цип от друга опаковка и го показва.

"Стараем се да ги поддържаме ги във възможно най-добро състояние", разказва тя, преди да обясни, че ципът е един от любимите й "подаръци". 

Сред "ценностите" на Габи Ман може да се видят миниатюрна сребърна топка, черно копче, син кламер, жълто мънисто, избеляло , синьо блокче лего, списъкът продължава ли, продължава. Много от тях са надраскани и мръсни. Интересно е, че малко момиченце цени колекция от такъв странен набор от предмети. За Габи, обаче те са по-ценни от злато. 

Снимка: Кейти Сеуол/Би Би Си

Габи не е събирала тази колекция. Всеки предмет й е подарък, донесен от гарван в градината й. Тя показва сърце с цвят на перла. Това е най-ценния й подарък. 

"Показва ми колко много ме обичат", споделя Габи за пернатите си приятели и се усмихва. 

Снимка: Кейти Сеуол/Би Би Си

Приятелството на детето с гарваните от квартала й е започнало случайно през 2011 година. Тогава тя е била на четири годинки и имала склонност да изпуска храната си. Например, при слизането от колата пилешки къс паднал в скута й. Някоя врана се спускала и го открадвала. Много скоро, птиците започнали да я наблюдават с надежда да получат още някоя хапка. 

С течение на времето Габи започнала да ги възнаграждава за вниманието, като споделяла обяда си с тях по пътя за автобусната спирка. По-малкият й брат също се включил. Много скоро множество от врани започнали да се събират, за да поздравят, следобед, автобуса на момичето, надявайки се за нова серия хранене. 

Майката на Габи, Лиса Ман, не се притеснява, че гарваните консумират по-голяма част от обяда на Габи. 

"Харесва ми, че децата ми обичат животните и с готови да споделят", казва гордо мама Ман и допълва, че не е обръщала внимание на тези птици преди дъщеря й да се интересува от тях.

"Беше някакъв вид трансформация. Никога не съм отделяла време да мисля за птиците", изненадва се Лиса Ман.

През 2013, майка и дъщеря започнали да им предлагат храна, което се превърнало в дневен ритуал, вместо им да подхвърлят остатъци от време на време. 

Всяка сутрин те пълнят хранилка в задния им двор с фъстъци и къпалня за птици с прясна вода. Габи хвърля и няколко шепи кучешка вода в тревата. Постепенно може да се наблюдава как враните се събират на близката телефонна жица в очакване на вкусно похапване. 

Не след дълго започнали да се появяват и подаръците. 

Гарваните изяждали всички фъстъци, а в замяна оставяли някакви лъскави дрънкулки - обици, полиран камък, панта на врата. "Подаръците" се появявали спорадично, без да има определен модел. Всичко, което е блестящо и достатъчно малко, за да се побере в клюна на птицата. 

Един път било едно малко метално парченце, част от колие, на което било изписано "на-добър".

"Не знам дали при тях е частта, на която пише "приятел", смее се Габи, забавлявайки се с мисълта, че врана носи другата половина от колието. 

Когато разглеждате колекцията на малката Ман няма как да не ви се иска да имате собствени гарвани, които да ви носят малки изненадки.

Снимка: Лиса Ман

"Ако искате да се сприятелите с врана или гарван, трябва постоянно да ги възнаграждавате", съветва проф. Джон Марзлъф, изследовател на дивата природа във Вашингтонския университет. Той специализира точно в изследването на птици и по-точно гарвани и врани. 

Най-добрата храна, която може да използвате? 

"Няколко фъстъка с обвивката. Това е храна с високо енергийно съдържание и издава звучи, когато я хвърлиш на земята. Те я чуват и по този начин по-бързо свикват с тази рутина", обяснява Марзлъф.

Той и колегата му Марк Милър, са провели проучване за враните и хората, които ги хранят. То показало, че тези птици и хората сформират много дълбока лична връзка.

"Определено има двустранна комуникация. Те се разбират сигналите, които си дават", казва проф. Марзлъф.

Птиците комуникират с начина, по-който летят, колко близко вървят, и къде стоят. Хората се научават да разчитат тези значи, а враните се научават да разбират моделите на поведение на хранещите ги.  Така постепенно се изгражда разбиране и доверие. И се стига до това понякога птицата да остави подарък за човека, който я храни. Това обаче не може да се гарантира.

"Не мога да кажа, е те винаги ще оставят нещо, но съм виждал и ужасно много неща, които приците са донели", казва Марзлъф.

Не всички врани носят блестящи обекти. Понякога те дават такива подаръци, които те биха дали на "своите партньори" например.

Снимка: Лиса Ман

Габи също е получавала някой и друг не дотам "симпатичен" предмет. Майка й е изхвърлила мухлясал рачешки крак например.

Момичето показва силно ръждясал винт, която тя предпочита да не пипа, с етикет "Трети любим".

На въпрос защо предмет, който не иска да докосва е сред любимите й тя отговаря: "Не се вижда често гарван да разнася винтове нанякъде. Освен ако не се опитва да си построи къща".

Снимка: Лиса Ман

Майката на момичето редовно снима птиците и описва с диаграми тяхното поведение и взаимоотношенията им с дъщеря й.

Най-невероятният подарък Габи получава само преди няколко седмици, когато тя губи капачето на обектива на фотоапарата, докато снима гологлав орел, който летял над квартала й. На нея обаче не и се налага да я търси. Видяла я да стои в задния двор, там където птичите й приятели си взимат баня. 

Гарваните ли са донесли изгубената вещ? Лиса Ман решава да прегледа записа от камера, която са поставили, за да записват действията на птиците. 

"Както и подозирах. Може да се види как птицата донася капачето в задния ни двор. Отива до съда с вода и даже отделя време да го измие и почисти". 

"Сигурна съм, че това е било намерението им, да ми върнат капачето. Те постоянно ни наблюдават. Видели са, че съм  го изпуснала. Сигурна съм, че са решили, че искат да го върнат", коментира усмихнато Гари. 

Най-важното
Всички новини