Младите хора, избрали България: Опитайте там, останете свързани тук

Зарина Василева 30 май 2020 в 15:43 10043 0

Те са млади, умни, образовани и щастливи да останат в България.

Ако това звучи невероятно, вижте и останалото.

"Тук-Там" е най-голямата организация на българи с опит в чужбина, които вярват в България. Създадено през 2008 г., днес сдружението е глобална общност от хора, които искат, от тук или там, заедно, да допринесат България да е по-добро място за всички.

За вярата, идеализма и реализацията разговаряме с Христо Бояджиев и Юлия Димитрова. 

Христо Бояджиев е енергичен бизнес лидер и  социален предприемач. Живял в 5 държави и посетил над 50, като е имал щастието да стигне до всички континенти и да изкачи 3.5 континентални първенци. Христо е страстен пътешественик и фотограф. След обучението си по бизнес администрация в САЩ, се връща в България през 2008г. Същата година заедно с група приятели основава Тук-Там, което често определя като страстта на живота си и се гордее с постиженията на организацията и хората, които правят всичко това възможно. През 2014 създава Фондация III заедно с Мариела Станулова, с която са в основата и на Тук-Там. Има опит в консултантството, финансите, енергетиката и ИТ света, последно като CEO на креативната продуктова агенция Despark. 

Юлия Димитрова избира да учи филология, после и втора, защото е от двуезично семейство и от малка обожава да изучава чужди езици. Харесва й да опознава нови култури в най-малки подробности, затова и е живяла в 5 различни държави, като редовно се записва и на езиков курс, за да си допълва представата за тях. През 2012 година се връща окончателно в България и става учител на „Заедно в час“. За 2 години преподава на 180 деца от 6 до 14 години и е класен ръководител на 32 от тях, а след това с част от колегите й съставя и провежда обучение за директори на проблемни училища. През 2015 попада на обявата за перфектната за нея работа – да бъде супергерой в Тук-Там.

Как се зароди идеята за създаване на сдружение „Тук-Там“? 

Христо: Идеята за Тук-Там се роди съвсем естествено — след няколко години живот извън България, седем човека се намерихме из онлайн пространството и решихме да потърсим и други “луди”, решили да се върнат обратно. Тогава, през 2008 година, тази стъпка се възприемаше именно като лека невменяемост или пък неуспех “на Запад” и прибиране с подвита опашка. Радвам се, че времената и възприятията се промениха.
Това, което ни обединяваше тогава, както и сега, беше вярата, че можем да направим нещо смислено и стойностно за нашето общество. На всички основатели много ни се искаше да пренесем частица от опита и позитивния заряд, които бяхме придобили с времето си в чужбина, както и да обединим други сходно мислещи хора. Наложи ни се да търсим думата “сдружение” в речника, понеже НПО секторът беше все още слабо развит. Но с много ентусиазъм, работа на мускули в свободното време, постоянство и частица идеалистичен наивитет положихме основите на сдружението.

Тук-Там днес е много по-различна организация от тогава, но мисля, че сме запазили своята отдаденост на каузата да свържем българите тук и там и да насочим усилията им в смислени инициативи за България и общностите ѝ по света.

С кои инициативи се гордеете най-много през тези 12 години? 
Юлия: Гордеем се с всички инициативи, наистина. Няма такава, за която да си кажем "Това нямаше смисъл да го правим". Винаги сме искали всяко следващо издание или проект да надгражда опита ни досега. Аз, лично, особено се гордея с това, че се връщаме към проекти, за които не ни е стигал капацитетът навремето. Въпреки добрата идея, винаги сме осъзнавали, ако не е бил правилният момент за тях, а след това ги адаптираме и доразвиваме. Такъв пример е “Гид на новодошлия”, който стартира с няколко полезни статии онлайн през 2012, после през 2017 се превърна в книжка, през 2018 я преиздадохме, а през 2019 даде основата на “Гид към България”, който съдържа не просто полезна информация, но и обединява и прави достъпни всички проекти на Тук-Там. Съвсем скоро ще последва и още по-интересно продължение...


Идеализъм ли е вярата в България? 

Христо: Струва ми се, че без вяра в идеали не може да се постигне истинска промяна. Твърде много препятствия и трудни моменти има по пътя, които биха отказали всеки, който не вярва истински в целта си. И моралът и ценностите на човек биват тествани редовно, което изисква да се връщаш към това защо си се захванал с дадената кауза.

Важно е тя да не залита в краен патриотизъм или ксенофобия, разбира се. Не трябва да се поставя сляпо родината на първо място и да се отричат всички ползи, които ни носи отвореността и свободното движение на хора. Аз все повече възприемам България не като тези 111,000 кв.м, а като българите и общностите ни навсякъде по света. Колкото по-бързо намерим начин да сме свързани и да имаме общи цели, толкова по-добре. По същия начин не трябва да затваряме себе си за това, което други хора, избрали да се развиват на наша територия, могат да дадат на обществото ни.

Представете екипа на сдружението – кое е най-важното, което трябва да притежават хората в него? 

Юлия: За екипа ни мога да говоря с часове. Макар повечето хора да са с нас от скоро, сякаш се познаваме отдавна и сме се сработили перфектно.

Теди, нашият мениджър събития, е изключително организирана и винаги усмихната – дори в най-напрегнатите ситуации. При събития от мащаба на Тук-Там Кошер, те са неизбежни и малко хора биха запазиш като нейното хладнокръвие. Мила, която поддържа и развива нашите партньорства, дойде от съвсем различна сфера с и много бързо разви ключовите за ролята ѝ умения и усет. Диди, която създава нашите полезни и развлекателни статии, не се ограничава само с писането им – постоянно проучва нови полезни теми, усъвършенства се в оптимизирането на съдържание онлайн и винаги е готова преди всякакви крайни срокове. Еми,нашият мениджър комуникации и общности се присъедини към нас, за да развива алумни клубовете на българи завършили в САЩ и в Обединеното кралство. Тя комуникира нашите проекти и сред по-широки публики. Коста е нашият дигитален маркетинг специалист, който борави умело с цифрите на социалните мрежи, за да достигаме до все по-далечни аудитории, а в свободното си време обикаля с колело из България и по света. И не на последно място, Таня, нашият маркетинг координатор, отговаря за маркетинг стратегията и координацията на многобройните ни кампании. Тя е от Словакия, но е голям любител на България и изключително дисциплиниран и отдаден привърженик на идеята за нулев отпадък.

Приятно ни е да работим и прекарваме време заедно, да се предизвикваме, да постигаме планираното и няма ден в офиса, в който да не се смеем. Общото между всички ни е мотивацията да сме част от Тук-Там заради каузата и да се развиваме заедно с Тук-Там заради потенциала, който виждаме. В последните месеци екипът доказа и колко бързо се адаптираме.
В екипа ни са правилните хора, благодарение на Христо, който е основен двигател в Тук-Там и всеки ден ни мотивира и показва как да се справяме още по-добре, и Дани, която предлага нови идеи, предизвиква ни да мислим под различен ъгъл и е с нас при всяка трудност.

Какъв е съветът ви към младежите, които желаят да учат и да се реализират в чужбина? 

Христо: Светът е голям и интересен опит дебне отвсякъде.
Влизането ни в ЕС и глобализацията носят със себе си изключителни възможности. Бих посъветвал всеки да се възползва от тях и да почерпи от този международен опит, било то в образователен, работен или житейски план. Това са неща, за които само допреди 20-30 години хората не са могли и да мечтаят.

Просто останете свързани с България, независимо къде се намирате. И не забравяйте, че в повечето случаи няма нищо финално – напълно приемливо е да пробвате и след това да се върнете, ако сметнете, че това е по-доброто нещо в дадения момент.

Има ли достатъчно интересни възможности в България, които да привличат връщането им обратно? 

Юлия: В България има много възможности и със сигурност животът тук е интересен! Възможности да се върнеш и да започнеш работа на позиция, която е подходяща за етапа в твоето развитие, или да реализираш идея в собствен бизнес в неразвита все още ниша, или да създадеш ново решение на проблем.

Споделяме за тези възможности на събитията ни като Тук-Там Кошер и Кариерно Сафари, които представят на живо средата тук. Целогодишно публикуваме обяви на сайта ни, чийто процес за кандидатстване е много удобен за хората, които са в чужбина. Постоянно събираме и споделяме полезна и вдъхновяваща информация за професионалната среда, но и за хората тук.

Целта ни никога не е била всеки българин да се завърне – винаги сме се стремели да съдействаме на тези, които обмислят завръщане, за да имат необходимата яснота правейки информиран избор. За нас е важно всеки българин в чужбина да се усеща свързан с България, независимо къде се намира, и работим върху различни начини за това. И ако някой е решил да се върне и да продължи своето развитие в България, ние сме подготвени да съдействаме.

Известната българска поговорка, че камъкът си тежи на мястото, как се възприема от днешните граждани на света? 

Христо: За мен лично камъкът продължава да си тежи на мястото, просто технологиите позволяват да носим парче от “мястото” със себе си, независимо къде се намираме. Шегата настрана, смятам, че трябва да скъсаме с осъждането на хората, решили да се реализират извън България – всеки има право да търси по-добри възможности за себе си и своето семейство. Тук-Там именно затова търси начин да свърже българите по света и да им помогне да са информирани, ангажирани и активни дори от разстояние. Има как да допринасяш за обществото тук дори да си на 12 часа разлика. Освен това е добре да спрем и с догмата за това, че връщането е знак за неуспех или пък е окончателна спирка. Нещата са много по-динамични и флуидни в наши дни – днес може да си тук, догодина да си в САЩ, след няколкото години отново в България или другаде в Европа. Важното е да си част от една глобална общност. В този смисъл, сегашната ситуация с новия вирус може и вероятно ще обърне много от вярванията ни. Още е рано да се каже категорично в каква посока, но предстоят промени. 


Каква е България в очите на българите в чужбина?

Юлия: Няма еднозначен отговор на този въпрос. Преди време се запознах с човек, който се беше върнал с цялото си семейство след 20 години в САЩ. За него не беше проблем семейството му да живее в Стара Загора, а той да работи в Брюксел и да пътува всяка седмица. Не са малко примерите на българи, които се усещат близо до България докато постоянно пътуват по света и се чувстват негови граждани. Има и такива, които се прибират веднъж на няколко години и си представят България от детството си, България от ваканцията си или пък страшната България от черните новини.

Именно затова за нас е толкова важно да поддържаме връзката на българите по света с България. Да даваме актуална, достоверна и полезна информация на едно място, да споделяме възможности за тях и съвети какви са стъпките, ако са решили да се завърнат, или начините да се чувстват свързани, ако са изградили живота си на друго далечно място, но ценят откъде са тръгнали.

Какви активности планирате в „Тук-Там“? 

Христо: Голямата цел пред Тук-Там е да свърже българите тук и по света в една мрежа и да им помогне като една голяма общност да фокусират енергията си в ясна посока. Ние вярваме в България и искаме да я направим едно още по-добро място, от тук или от там, заедно. След 12 години работа като офлайн, предимно събитийна организация, ние се променяме и слагаме на първо място именно хората и връзката между тях. Новата ни онлайн платформа ще позволи всеки по света да се възползва от дейността ни – да се свързва с други Тук-Тамовци чрез социална мрежа, да намира обективна информация, да търси възможности за професионално развитие, да получава стипендии за образование в чужбина или да посещава събития на общността. И най-важното, ще може да бъде член на организацията и да допринася активно, така че всички тези, а и много други неща, да бъдат възможни. Меко казано е, че нямаме търпение за това, което предстои.

Как бихте довършили изречението: Върнете се в България, защото... 

Юлия: Аз бих го променила на: “Стигни далеч, остани близо”.

Тук-Там се трансформира, за да изгради най-голямата онлайн мрежа на българи по света, която позволява на потребителите и членовете да са свързани едни с други и с България, където и да се намират.

Най-важното
Всички новини