Кой уби Бин Ладен? Различните истории на двама "тюлени"

Двама различни души, казващи две различни истории, поради две различни причини

OFFNews Последна промяна на 07 ноември 2014 в 16:41 17332 11

Мат Бисонет и Робърт О'Нийл

Мат Бисонет и Робърт О'Нийл са пенсионирани морски пехотинци от "Тийм сикс" - секретната група от високо тренирани военни, убили Осама Бин Ладен през 2011. Кой обаче всъщност стои зад убийството на един от най-издирваните терористи в световната история?

Дебатът избухна с пълна сила в САЩ, след като преди ден стана ясно, че пехотинецът Роб О'Нийл ще даде първото си интервю за акцията. О'Нийл твърди, че именно той е човекът, прострелял смъртоносно лидера на Ал Кайда.Официална снимка на фотографа на Белия дом, заснел президента на САЩ Барак Обама заедно с членовете на Националния съюз на сигурността, в момента, в който получават новината по развитието на мисията за залавянето и убийството на Осама Бин Ладен. 

Историята на Бисонет 

Бившият член на "Тийм сикс" Мат Бисонет под псевдонима Марк Оуен написа бестселъра "No Easy Day" и го пусна в продажба през 2012 година. В книгата "тюленът" разказва как той лично е прострелял Осама Бин Ладен през май 2011 година по време на операцията в убежището на терориста в Пакистан.
Скоро Бисонет ще публикува и втората си книга, озаглавена "No Hero", с истории от работата му като морски пехотинец.

"Двама различни души, казващи две различни истории, поради две различни причини. Това, което О'Нийл разказа, са си негови думи, не искам да се меся", заяви Мат Бисонет в интервю за NBC News. 

След признанията си през 2012 г. в книгата "No Easy Day" бившият военен от пехотните сили на военноморския флот на САЩ вече е обект на разследване от страна на федералното правителство, което се опитва да определи дали той разкрива класифицирана информация в първата си книга. Бисонет каза, че съжалява, че не е представил книгата за преглед от правна гледна точка, но се аргументира, че в закона има "несъответствия" за това на кого е позволено да говори и на кого не е.

В "No Easy Day" авторът пише, че е бил вторият стрелец и всъщност е човекът "довършил" Осама Бин Ладен след изстрелите на първия стрелец. 

Името на Робърт О'Нийл не е споменато никъде в книгата, като през цялото време той бива наричан "първия стрелец" или "стрелецът". След пускането в продажба на бестселъра на Бисонет трима други пенсионирали се "тюлени" бяха категорични пред NBC News, че точно О'Нийл е въпросният "стрелец". 

Историята на О'Нийл

Неназованият член на "Тийм сикс" разкри самоличността си.

38-годишният О'Нийл, който се пенсионира през 2012 г., преди месеци разказа историята си анонимно пред списанието "Esquire". В медийното пространство бе обявено, че той ще разкрие самоличността си по-късно този месец в телевизионно интервю пред FOX, а новините за предстоящата изява разгневиха други бивши "тюлени" от "Тийм сикс".

О'Нийл казва, че  заедно с още един командос, чиято самоличност не се разкрива, се качил по стълбите до третия етаж на къщата в Аботабад, Пакистан, и видели Бин Ладен, който си показал главата от една от вратите. Неназованият тюлен, който водел останалите, стрелял, но не улучил, твърди Робърт О'Нийл. След това самият О'Нийл влязъл в стаята и ликвидирал лидера на "Ал Кайда" с изстрели в главата. Това изявление обръща на 180 градуса твърденията на Бисонет в книгата му.

"Тюлените" от спецчастите обикновено се придържат към правилото за мълчание, което им забранява публично да поемат отговорност за акциите си.

Преди няколко дни командирът на спецчастите Б. Лоузи изпрати писмо на "тюлените", в което им напомня, че всякакви разкази относно действията им като морски пехотинци биват строго осъждани.

Остават в пространството въпросите кой наистина е убил един от най-разпознаваемите терористи в световната история, застанал в основата на трагедията от 11 септември в Ню Йорк. И дали основната цел на признанията на двамата пехотинци не е просто търсене на слава?

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.11 2014 в 16:08

Герой! Браво!

10.11 2014 в 08:45

Има много спорни моменти около историята с убийството, ако въобще е имало такова

09.11 2014 в 14:56

Значи без съд и присъда се убиват хора в чужда държава и това трябва да е някаква форма на героизъм ?!?

09.11 2014 в 00:07

И? Та нали те самите си взривиха кулите

07.11 2014 в 20:53

Владо

Ми не, "погребаха" го в океана :)))

Иначе звучи смешно, тези "тюлени" говорят за нещо като екзекуция, не за залавяне... щото залавянето означава да изправим образа пред реални медии... сега се сетете за Мандарина, страшния терорист лидер в "Железен човек 3" :)))

Аналогията беше невероятна... ама тъпи американци, дори не схващат сарказма...

07.11 2014 в 17:59

Е, как #КОЙ?!? Разбира се бойна група, командоки на ПП"АТАКА" с командир Волен Сыдерав и бойци Дисислав Чукулув и Мигдалена Ташева /маскирана като къдъна/ ....

07.11 2014 в 17:57

Само за информация, Морската Пехота на САЩ (USMC) няма нищо общо с Военноморските сили, даже си има собствен и независим от вторите флот. Това е четвърто деление в американските военни сили след армия, флот и ВВС.

Тоест няма как тюлен да разказва истории за работата си като морски пехотинец, по-скоро като член на военноморските спец.сили, каквито са тюлените. Даже операцията по убиването на Бин Ладен се ръководи от обединеното командване на американските спец.сили, което отговаря директно пред президента, но това е друга тема.

07.11 2014 в 17:04

Не бий... пуснаа си мненийту пурано - ТРЯА МИСО ЗА ХАДЖ!
ЗНачи ивреити ши пуснат прясну мисо, хем да имъ за казанти, хем дъ пуизмият малку кръф арабти. Кръф с кръф съ мий!

07.11 2014 в 17:02

Бин Ладеновците идват и си отиват, да имаше кой да поразчисти нашата рубладжийска сган.

07.11 2014 в 16:54

Тази история вече взе да придобива леко фарсов отенък.

Въпреки правилото по подобни теми да се пази пълна дискретност и мълчание, каквито са вероятно и служебните обязаности, поети по време на службата от тези двамата, сега парадоксално се разгаря задочен публичен спор между тях, кой всъщност бил убиецът, нищо че това няма кой знае какво значение.

Явно в Четвъртия хилядолетен Райх борбата за финикийски знаци вече стои и над професионалната и военна етика, и горната история е доказателство.

Друг е въпросът, че тази акция беше абсолютно излишна, защото въпросния субект отдавна вече е заместен от хиляди други като него. ИДИЛ сега го потвърждават.