Коя е Юлия Липницкая - 15-годишната сензация на Сочи 2014

OFFNews 10 февруари 2014 в 15:53 23270 7

Снимка AFP

Юлия Липницкая

15-годишната руска фигуристка Юлия Липницкая се превърна в абсолютна сензация след безупречното си изпълнение по време на Зимните олимпийски игри в Сочи.

Юлия стана най-младата олимпийска шампионка в историята на Зимните олимпийски игри.

Юлия Липницкая е родена в руския град Екатеринбург. Започва да се занимава с фигурно пързаляне, когато е на 4 години. Родителите на Юлия решават, че дъщеря им не може да се развива в родния си град и затова, когато Юлия е на 11 години, цялото семейство се мести в Москва.

Там момичето се присъединява към групата на Етери Тутберидзе, която е неин треньор до момента.

По време на сезона 2011-2012 г. Юлия Липницкая има възможността да участва и в международни състезания за юноши, тъй като вече е достигнала необходимата за това възраст. Юлия дебютира на Гран-при за юноши в Полша, където печели първото място.

Тя печели златото на следващия етап в Италия, а на финала в Канада печели първото място както в кратката, така и във волната програма.

На шампионата в Русия през 2012 г. Липицкая става трета в кратката програма и първа във волната, като така печели сребърния медал.

През 2012 г. момичето печели първото място на Световното първенство за юноши. При участието си година по-късно пък печели среброто.

На Европейското първенство през тази година спечели първото място, като победи петкратната европейска шампионка Каролина Костнер.

Уникалното на Юлия е това, че тя е грациозна като балерина, притежава упорството на борец и гъвкавостта на гимнастичка, разказа пред руското издание „Спорт Експрес“ първата треньорка на Юлия Липницкая Елена Левковиц.

Юлия има талант, но е и много трудолюбива. Нейният живот е фигурното пързаляне. Още отначало тя осъзна, че фигурното пързаляне за нея е работа и тя е един много отговорен служител, допълни Левковиц.

С участието си на Олимпийските игри в Сочи 15-годишната рускиня изуми не само журито, но и милиони зрители по света. Тя спечели първите места в кратката и във волната програма и стана олимпийска шампионка в първото в историята на олимпийско отборно класиране.

15-годишната Липницкая стана най-младата олимпийска шампионка в историята на Зимните олимпийски игри.

„Ако трябва да съм честна, все още ми е трудно да повярвам, че всичко това е истина. В средата на програмата започнах да нервнича, но успях да се справя с това вълнение и доказах сама на себе си, че мога да се пързалям, дори когато съм толкова развълнувана“, заяви Юлия пред телевизия Lifenews.

Мислех си, че ще се притенявам повече, но в тази зала ми беше спокойно. Изобщо не съм се настройвала за това, че съм на Олимпиада, защото ми предстои и индивидуално състезание, на което представянето ми трябва да е безупречно. Сега имах някои грешки, но с треньора ми ще ги поправим преди индивидуалното състезание, посочи Юлия Липницкая.

Тук можете да видите изпълнението на Юлия Липницкая в кратката програма: 

Това е изпълнението на Юлия във волната програма: 

Най-важното
Всички новини