Кети Карабашева: момичето от стиховете, което впечатли Forbes

Димитър Панайотов 12 февруари 2016 в 20:55 11221 2

Снимка Evelyn Bencicova

Екатерина Карабашева.

Едва на 26 години, тя е поет, писател, журналист и предприемач. Творчеството й носи редица български и чуждестранни престижни награди, а освен това е член на Английското поетично общество. Биографията ѝ е завидна, но Екатерина Карабашева привлече вниманието на българските медии едва след като престижното американско издание Forbes я класира в „30 под 30“ - листата на най-вдъхновяващите и успели млади хора в Европа.

Кети, както я наричат приятелите ѝ, следва в Германия, след като завършва средното си образование в София. В Берлин тя става бакалавър и магистър по медии и комуникации. Непосредствено след завършването си е изправена пред дилема - дали да остане или да се завърне у дома. Точно в този момент обаче намира начално финансиране на проекта Jourvie в Германия и открива в това възможност, която не иска да изпуска.

Jourvie е приложение за мобилни телефони, създадено от Кети, чието основно предназначение е да помага на пациенти с хранителни разстройства като анорексия и булимия. За нея наличието на подобно приложение е важно, тъй като по света има около 80 милиона души, които се борят с подобни заболявания.

Анорексията като вдъхновение

Jourvie е нещо повече от просто бизнес – това е инструмент, който може да спасява човешки животи. Приложението улеснява различни елементи от терапията на пациентите – това са например воденето на хранителен дневник, протокол на чувствата или използването на така наречените стратегии за справяне с емоционално трудни ситуации.

Екатерина и екипът й целят да подкрепят и улеснят процеса както за пациентите, така и за терапевтите. Лечението на тези болести е пълно с множество протоколи и стратегии за трудни ситуации, които се изписват на хартия. Формулярите са с размер А4 и са непрактични в ежедневието, особено когато човек ги забравя някъде или трябва да ги попълва по няколко пъти на ден пред други хора – например в училище или в офиса. Пациентите често не попълват информацията и по този начин тези важни за терапията детайли липсват. Jourvie дава възможност на пациентите да запазят информацията и да въведат в приложението данните, които споделят с терапевтите си, много дискретно и само с няколко клика.

За Екатерина идеята за Jourvie не идва спонтанно. Самата тя страда от анорексия като тинейджърка, но успява да се пребори с болестта. Кети много добре знае колко трудно и болезнено е да се пребориш с подобно заболяване.

„Трудно е, но не е невъзможно. Справянето с такъв проблем изисква много работа над себе си, но това си заслужава. Научаваш много за себе си, защото се работи не само на ниво хранене, а и върху много повече теми – мисли, убеждения, заучени модели на поведение и т.н. Това, което винаги казвам на други млади хора в тази ситуация, е да не се отказват. Пътят е дълъг и тежък, но си заслужава, защото човек опознава себе си на много дълбоко ниво, а това е нещо, което остава за цял живот и помага много и в бъдещи ситуации“, казва тя.

"Нямам рецепта за успех. Някои решения се взимат спрямо вътрешното чувство, други премисляш повече. Правиш грешки (това не може да се избегне), учиш се от тях и се стараеш да не ги повтаряш. И никога, никога не забравяш защо правиш това, което правиш, и каква е целта ти, защото това решава стъпките“, съветва Екатерина онези млади хора, които искат да реализират и направят печеливши своите идеи.

В момента продължава развитието по Jourvie, като се разработва iPhone версията на приложението. Тази пролет трябва да е на пазара. Освен това Екатерина и екипът й стартират клинично изследване с две немски клиники и започват партньорства с една от най-големите здравни каси.

Цяла вечер по улиците на града заради един кадър

Друг голям успех за Jourvie е, че проектът е избран от повече от 2,200 кандидатури като един от десетте финалиста в GoogleImpactChallenge. Конкурсът отличава иновативни дигитални проекти, които предоставят решения на социални проблеми в различни сфери. До 24 февруари има онлайн гласуване за победителя, като всеки може да гласува на bit.ly/GICJourvie и по този начин да подкрепи идеята.

„В бъдеще ще се радвам да доразвия идеята по-силно и в България и да работим също и с български организации и клиники, които искат да си партнират с нас“, казва основателката на Jourvie.

Едно от най-големите признания за добрата работа на Екатерина и екипът й е именно участието в „30 под 30“ на Forbes. Номинациите се извършват от хора и организации в мрежата на списанието. Отделно от това журналисти на Forbes сканират пазара и търсят обещаващи личности, които са се отличили в различни категории – от музика и изкуства до наука и политика.

Forbes се свързва с Екатерина, за да й каже, че е подбрана за разглеждане и оценка от журито. След това тя предоставя различна информация за Jourvie, за себе си и за своята мотивация да работи върху проекта, а 30-членно жури е взело решение кой ще бъде включен в списъка. До последно журито пази решението в тайна и Кети разбира, че е избрана едва в деня на публикуването на класацията.

В свободното си време Екатерина черпи енергия от писането (въпреки че не е публикувала от 2008-а).

Обича да пътува и да остава на места по-дълго, за да се потопи наистина в атмосферата им – ако е възможно не като турист, а почти като някой, който води живота си там.

Друга нейна страст си остава фотографията. Има моменти, в които може да прекара цяла вечер по улиците на града, за да хване някой красив кадър на светлината на уличните лампи.

От всяка точка на света

„Досега не съм стартирала бизнес в България, затова нямам задълбочен поглед върху възможностите за развиване на различни бизнес модели. Това, което ме радва, е, че виждам все повече и повече програми, акселератори и инвестиции в стартъпи и нови проекти – нещо, което особено в Берлин, е разпространено изключително силно, благодарение на много активна сцена и много коуъркинг пространства, акселератори, инкубатори и инвеститори.

Трудното в Германия е да се намери финансиране на по-късно ниво, защото повечето инвеститори правят или малки рискови инвестиции, или многомилионни инвестиции при вече успешно развили се бизнеси. Предполагам, че и в България стартиращите бизнеси се сблъскват с подобни предизвикателства, но нямам опита на родна земя“, отговаря Екатерина на въпроса дали и в България могат да бъдат реализирани подобни предприемачески проекти.

„Наличието на четирима българи в класацията „30 под 30 Европа” е повод за гордост, че можем да покажем на какво сме способни ние, българите, независимо от това в коя точка по света се намираме“, казва тя.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!