Истинският Че

Д-р Георги Коларов 09 октомври 2012 в 19:26 6014 10

Ернесто Рафаел Гевара де ла Серна Снимка: Уикипедия
Ернесто Рафаел Гевара де ла Серна Снимка: Уикипедия

Днес се навършват 45 години от смъртта на Че Гевара.

Обичан от едни, ненавиждан от други, Ернесто Гевара Де Ла Серна (както е пълното му истинско име) е най-популярният политически и революционен деец на ХХ век, засенчил дори съратниците си Фидел Кастро и брат му Раул.

Аржентинец по произход, прекарал немалка част от живота си в Гватемала и Мексико, заемал министерски постове в революционна Куба, воювал за освобождението на Конго и Ангола, загинал в Боливия при опита си да разпали там партизанска война. Квалифициран като анархист, троцкист, маоист, Че Гевара се превърна в символ на революцията в широк смисъл, на разрушаването на стария свят и стария ред.

Славата му доведе до там, че го използват за символ на рок-концерти, слагат лика му по тениски и якета, присвояват името му на най-нелепи събития.

Всичко това едва ли е много приятно за неговите деца, и досега живеещи в Хавана и радващи се на опеката на братя Кастро. Голямата му дъщеря от първата жена Илда, следващите двама сина и две дъщери все пак са до голяма степен пощадени от злоупотребата с името на баща им, тъй като в Куба не може и дума да става за рок-концерти или друг вид присвояване на символа.

В Куба той е до известна степен и държавен. Не случайно баща му Ернесто Гевара Линч навремето се премести от Аржентина в Куба, за да изкара там старините си. А когато дъщерите Алейда и Селия посещаваха социалистическа България, също нямаха шанс да се сблъскат с подобно комерсиално отношение.

Синът му Ернесто, докато воюваше в Ангола, срещаше изключително топло отношение към себе си, най-вече заради произхода си.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!