Човекът, който отказа парите

Елица Мартинова 05 май 2012 в 18:08 2445 0

Даниел Суело, Снимка: Reuters
Даниел Суело, Снимка: Reuters

„Голямо изпитание на вярата е да се разбунтуваш срещу принципите на най-материалната държава в света и, заобиколен от модерни условия, да живееш просто и одухотворено“, казва съвременният пещерен човек Даниел Суело от САЩ.

Даниел Суело е 51-годишен мъж, който живее в гр. Моуаб, щата Юта. Той е щастливо разорен вече 12 години.

Не притежава абсолютно нищо, освен ризата на гърба си. Няма работа или доходи, забравил е кои президенти красят американските банкноти.

Домът му е открита пещера на общинска земя извън Моуаб. Храни се с изхвърлени на боклука остатъци или с всичко, което земята ражда естествено. Известен е с това, че обира сгазени животни от пътя и ги използва за препитание.

Макар да звучи като сценарий на филм, това е истинският живот на съвременника ни Даниел Шелабаргър, който в последствие е сменил фамилията си на Суело – испанската дума за почва.

Той е роден през 1961 г. в Колорадо в семейството на евангелисти. Религията винаги е означавала много за него. През цялото време го терзае мисълта, че животът, който живее, противоречи на религиозните схващания.

Съвременен отшелник Суело става през 2000 г., когато решава, че ще бойкотира стоково-пазарните отношения на модерния свят. Оттогава насам той не е притежавал нито цент и не е извършвал съзнателна размяна на продукти. Живее от неща, които намира на боклука или са му дарени безвъзмездно.

„Всеки път, когато изпращах автобиографията си, за да кандидатствам за работа, се чувствах депресиран. Всеки път, щом подписвах документ или отварях банкова сметка, ставах все по-тъжен. Всеки път, щом си купувах банан от магазина, усещах, че плащам с честта си“, коментира предишния си живот Суело.

Той оставил всичките си спестявания, възлизащи на 30 долара, в телефонна кабина и това бил последният му досег с парите. През годините сменил няколко местообитания, но нито едно от тях не е било между четири стени.

За разлика от много хора в САЩ, не ползва обществени услуги или помощи, не плаща осигуровки, няма застраховка и не живее на кредит.

За да разпространи идеалите си, Суело е направил сайт, използвайки безплатните компютри в градската библиотека на Моуаб.

През 2009 г. Марк Съндийн, бивш колега на Суело, чул за начинанието му. В началото си помислил, че старият му познат е полудял. След като се срещнали и Съндийн научил гледната точка на Суело обаче, променил мнението си. Той бил толкова впечатлен, че през март тази година издаде книгата „Човекът, който отказа парите“.

Критиците са благосклонни към автора, но настроенията към Суело са твърде различни.

„Някои хора му се възхищават, други го считата за луд, а трети го обвиняват в паразитизъм“, казва Марк Съндийн. „Така или иначе обаче случаят му е толкова необичаен, че заслужава да бъде разказан. Това е пример за това, че модерният човек е впримчен в пипалата на икономиката и забравя за истински важните неща“, допълва още той.

Най-важното
Всички новини