"Бях в небето, не срещнах Исус, но вярвам, че е някъде там"

Първият български космонавт Георги Иванов пред Offnews.bg

Димитър Генчев Последна промяна на 12 април 2015 в 16:00 14136 9

Генерал-лейтенант Георги Иванов е първият български космонавт.

Кога точно е Великден, какво точно е космос, никога не знаем, много сложен въпрос е. Светите отци си го смятат по някаква тяхна си схема, но понеже не съм достоен да се бъркам в такива сложни аритметики, просто се радвам, когато мога и официално да съм добър. Така е и по Великден, така е и по Коледа.

Много пъти съм говорил с генерала, как ли веднъж не се подведе? Никога не ми каза какво точно е видял през този космически монитор! Сега обаче беше малко по-откровен, макар и да напомни, че най-важните тайни са винаги неприкосновено лични...

Господин генерал, вие бяхте в космоса. Там срещнахте ли Бог?

Първо да уточня, че небето не е космос, както и космосът не е просто небе. Това са неща извън всяка човешка фантазия.

Конкретно - не, не съм срещал нито Исус, нито извънземни. Но усещам и вярвам, че Бог е някъде там. Може би ...

Тази година се насложиха доста съвпадения. Вашият полет беше на 10 април, този на Гагарин - на 12 април, а в същото време днес е и Великден. Не стана ли много?

Напротив! Много съм щастлив, че тези неща съвпаднаха. Но не го тълкувам многозначително, просто се случи. Да полетиш, това е страхотно преживяване и бих подал ръка на всеки, който иска да полети истински и без страх.

Какво е да полетиш? Как физически се чувства един човек в Космоса?

Това е много особено състояние. Оставете популистките кадри, които ви показват как из космическия кораб летят консерви, пасти за зъби, жени дори, а ти сякаш плуваш сред всичко това. Не! Това е за Холивуд! Не, че не може и така да бъде...

Може, разбира се. Истинската безтегловност обаче не е страшна сама по себе си. Защото означава сам да полетиш в собствения си личен полет... Стига да имаш тази смелост!

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.04 2015 в 17:27

Stan ли си...к'ъв си...Я да се еманципираш и да вземеш успешно основното си образование!!! Ако ли не - марш в кариерата за камъни и баластра!За да ти дойде акъла!

13.04 2015 в 14:21

Иванов е червен боклук и като такъв беше изстрелян в космоса. Трябваше по един червен боклук от всяка соц страна да лети. Без разлика с кучето Лайка. България, Чехия и Виетнам, космически нации, хаха.
В 90-те боклукът Иванов създаде с червени пари и стари руски самолети карго фирмата София еър. Която изнесе нелегално сума ти оръжие за страни от третия свят. Защо всички терористи по света са с калашници. Питайте руската подлога Иванов. Гордейте се, нещастници.

13.04 2015 в 03:11

Хубаво е да се пише и правилно - Имената на небесните тела се пишат с главна буква, когато се възприемат като термини за астрономически понятия:
Вселена, Космос, Земя, Луна...
е можеше и нещо повече да ни разкажат за този полет, но читателите ще се досетят:))

12.04 2015 в 20:44

Прав сте ЕМО. Но считам, че нашият Георги стана известен като Иванов и е редно така да остане, особено ако той не възразява. Още повече, че с имената на известни личности, има доста подобни случаи. Фамилията му на руски звучи малко нелицеприятно и в свободен превод би звучало нещо като "дрискащ" или "оакан". Руснаците са ни спестили евентуални подмятания от техни простаци, от сорта на тия, които сега нашите простаци, владеейки руския на ниво "плажен" отправят към техния президент.

12.04 2015 в 18:00

Първия български космонавт всъщност се казва Георги Какалов(Иванов е второто му име-сиреч Георги Иванов Какалов) , но историята го познава като Иванов заради "големия брат".Дали от уважение към човека и към нас самите не е редно тази политкоректна несправедливост да се поправи?

12.04 2015 в 17:46

Че даже и 12 одобрения събрал станчо. Мъка...

12.04 2015 в 17:18

@stan,
иди се лекувай! Или се научи да четеш. Георги Иванов е роден 1940 г. и е военен летец до 1978 година, когато измежду много кандидати при тежки изпити е избран да лети в Космоса. Обичта му към летенето го кара още като ученик да се занимава с парашутизъм. Той е повод за гордост, а не за нелепи комплексарски изказвания на неуки хора.

12.04 2015 в 16:23

Мръсен червен боклук. Вкарвахте хората в концлагери заради вярата им, а сега станахте най-набожните и най-православните. Лайно комунистическо. Усещал Исус. Гръмни се в тиквата, боклук.

12.04 2015 в 16:22

Мръсен червен боклук. Вкарвахте хората в концлагери заради вярата им, а сега станахте най-набожните и най-православните. Лайно комунистическо. Усещал Исус. Гръмни се в тиквата, боклук.