А всъщност кой уби Улоф Палме?

OFFNews 10 юни 2020 в 19:14 11416 3

Снимка wikimedia

Улоф Палме

Късно вечерта на 28 февруари 1986 г. шведският премиер Улоф Палме е застрелян в момента, в който излиза със съпругата си Лисбет от киносалон в Стокхолм. Към двамата се приближава неизвестен мъж и стреля няколко пъти - първо в съпруга, после и в съпругата.

Улоф Палме умира на място, а Лисбет е ранена. В нощта на убийството премиерът е без охрана. 

Убийството спада към най-сензационните криминални деяния в Европа. Разследванията по случая, продължили десетилетия, бяха едни от най-обхватните и скъпоструващи в света, припомня DW. И от самото начало тръгват с фалстарт.

Местопрестъплението не е било достатъчно добре изследвано. Оказва се, че гилзи от изстреляните патрони са се намирали извън ограденото от следователите място.

Лисбет Палме по-късно идентифицира стрелеца като Кристер Петершон - алкохолик и наркоман, който е обвинен през 1989 г. и осъден, след като е идентифициран от нея по време на процедура за разпознаване. Впоследствие процедурата е оспорена.

Показанията и самопризнанието му са компрометирани и присъдата по-късно е отменена, след като полицията не успява да намери никакви доказателства срещу него, които да издържат в съда.

Кристер Петершон умира през 2004 г., а Лисбет - през 2018 г.

Улоф Палме през 1968 г.

Заподозрени в хода на разследването са били над 100 души, а неразкритият случай беше обгърнат от конспиративни теории, включващи сенчести сили като десни екстремисти в шведската полиция или армия, ЦРУ, кюрдски сепаратисти от ПКК и дори южноафриканските тайни служби, уточнява БТА.

Палме е виден критик на апартейда, а по времето на Студената война води и политика за сближаване на Изтока и Запада и за създаване на зона в Централна Европа, която да е свободна от атомно оръжие.

Отговорът на загадката

Днес, 34 години след покушението пред киносалона, прокурорът, отговарящ за делото, заяви на онлайн пресконференция, че случаят е приключен.

Главният заподозрян е Стиг Енгстрьом, починал през 2000 г. Смята се, че се е самоубил.

Тъй като Стиг Енгстрьом е мъртъв, не мога да му повдигна обвинение, обясни прокурорът.

Енгстрьом, наричан също "Мъжът от "Скандия", тъй като работел в близката застахователна компания, изпитвал силна неприязън към премиера и политиката му.

Той е сред първите на местопрестъплението и за кратко бил смятан за вероятен заподозрян, но така и не е обвинен по делото.

Скоро след убийството Енгстрьом се появява в шведски медии, разказва все по-подробно за участието си в събитията и критикува полицията.

Според него свидетелите, дали описание на убиеца, всъщност описвали него, докато бягал заедно полицаи в преследване на убиеца. Многократно променя версията си за случилото се.

По-късно на тези разминавания се основава новата теория на прокуратурата, която е убедена, че е идентифицирала убиеца. 

Гробът на Улоф Палме

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2950

3

ТЪРГОВИЯ МЕЖДУ МАФИОТИ-Skandalno.net
http://www.stefan-tcholakov.eu/index.php?year=2020&id=10232&p=knigi&title=%D2%DA%D0%C3%CE%C2%C8%DF+%CC%C5%C6%C4%D3+% CC%C0%D4%C8%CE%D2%C8-Skandalno.net
-
http://www.stefan-tcholakov.eu/pic/10232
-
http://www.stefan-tcholakov.eu/pic/5233.jpg

2950

2

НИКОЙ НЕ КОМЕНТИРА ИДЕОЛОГИЧЕСКАТА БОРБА НА САЩ СРЕЩУ ОЛОФ ПАЛМЕ, КОЙТО РАЗБУДИ ЛАТИНСКА АМЕРИКА СЪС СОЦИАЛНИЯ И МОДЕЛ ! ------------- НИКОЙ НЕ КОМЕНТИРА ФАКТА, ЧЕ ПО ВРЕМЕ НА ОЛОФ ПАЛМЕ СЕ ПРИБРАХА В ШВЕЦИЯ - ПАЛЕСТНСКИТЕ СТРАНИЦИ ИЗХВЪРЛЕНИ ОТ ЗАКОНИТЕ ИМ ЗЕМИ ОТ ИЗРАЕЛСКАТА ДЪРЖАВА, БЕЗ ДА СЕ СПАЗВАТ ТЕХНИТЕ ХИЛЯДОЛЕТНИ ПРАВА И ТЕЗА НА ООН, КОЯТО ЖЕЛАЕШЕ ДА ИМА ДВЕ ДЪРЖАВИ ПАЛЕСТИНА И ИЗРАЕЛ ----------- ИЗРАЕЛ ИЗВЪРШИ ГЕНОЦИД СПРЯМО ПАЛЕСТИНСКОТО НАСЕЛЕНИЕ И ОКОЛО ГРАНИЦИТЕ ! ------- ТЕЗИ ДВЕ СТРАНИ СА ТЕЗИ КОЙТО УСТРОИХА УБИИСТВОТО НА ОЛОФ ПАЛМЕ ---------- СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ - ШВЕЦИЯ - БЪЛГАРИЯ --------- ВЪЗПОМЕНАНИЕ ЗА ОЛОФ ПАЛМЕ --------- http://www.stefan-tcholakov.eu/index.php?year=1990&id=5957&p=sweden&title=Minne+till+Olof+Palme+-+april+1990

23293

1

Стефан

11.06 2020 в 02:43

Да, аз също не мога да спя от тоя въпрос. Също така не спира да ме безпокои въпросът кое бяло ченге стъпка последните яйца на последната черна динозавърка, което спря последните черни ридания на певицата Лювана, примерно. Или нещо друго, ридаещо с читалищен бронковски акцент в класациите за "българска музика".
Толкова ли нищо не се случва нищо у нас, освен текущо умрели от старост, или от пневмония, та да се стигне до ревността между педераси от преди половин век?