5 урока от сър Елтън Джон

OFFNews Последна промяна на 31 януари 2018 в 16:32 5482 1

Снимка Instagram

По време на Световния икономически форум в Давос сър Елтън Джон бе награден за социалната дейност на фондацията си за борба със СПИН. Музикантът изрази своята благодарност и отправи предупреждение към световните лидери, като сподели 5 урока, които е научил в кариерата си.

"Има много неща, които трябва да се научат за лидерството, особено когато се прехвърляте, както направих аз, от едно професионално поле в друго. След кариера в музиката и след четвърт век в повишаване на осведомеността за ХИВ/СПИН има пет неща, които мисля, че бих искал да предам на следващите поколения. Искам да добавя, че дължа целия си успех на един смел млад мъж, наречен Райън Уайт (Уайт е момче от Индиана, САЩ, заразено в ХИВ при кръвопреливане. Превръща се в лице на кампанията за осведоменост за болестта, която обръща обществените представи за СПИН като болест на проституиращите и хомосексуалните и успява да убеди мнозина, че ХИВ позитивните могат да водят пълноценен живот без да са опасност за обществото - б.р.).

Първият урок, който научих, е значението на намирането и следването на дадена страст. В това отношение аз бях щастливец от самото начало. Открих любовта си към музиката, когато бях едва на три години. Първият път, когато чух Елвис Пресли, разбрах, че искам да пея. Страстта ми пристигна напълно оформена.

Пътят към успеха никога не е бил лесен, не беше и за мен. Баща ми, например, смяташе, че изграждането на кариера в музиката е нещо скандално и неприемливо. Но той не успя да ме разубеди да преследвам мечтата си. Продължих да се боря за нея и да я обичам. Именно сбъдването ѝ ми предложи радост и материално изобилие отвъд най-смелите ми представи.

Урок номер 2: Славата може да бъде проклятие

След като започнах да имам невероятно високи приходи, започнах да ги губя. Започнах да губя себе си. Човечността и честността ми сякаш се разпръснаха в невероятно количество наркотици и алкохол. Славата, която на пръв поглед изглежда като благословия, скоро се оказа проклятие. Страхувам се, че тогава реагирах много зле. Станах гнусна личност - егоистичен, егоцентричен и неадекватен. Това беше болезнения втори урок, който научих, като направих всичко по грешния начин. Добрият лидер има морална цялост, която оцелява както в успеха, така и в провала.

Но, слава Богу, животът ви може да се промени. Това е третият ми урок. Бъдещето винаги е във вашите ръце. Когато бях стигнал дъното, се запознах с Райън Уайт и майка му Джейн. Райън се беше заразил СПИН чрез кръвопреливане и реакциите относно състоянието му варираха от гадно безразличие към порочно презрение. Четох за болестта на Райън, за начина, по който той и семейството му страдаха, и бях възмутен. Исках да им помогна, но в крайна сметка те ми помогнаха много повече.

Борбата с клеймото на позора

Бях напълно шокиран, докато гледах как Райън и Джейн се борят с това клеймо, с дискриминацията и омразата в пълната им сила. Способността им да се справят с истинските нещастия ме вдъхнови да променя живота си. Райън Уайт беше искрата, която ми помогна да се възстановя от моите пристрастявания. Това беше основният урок, на който ме научи и благодарение на който стартирах фондацията Elton John AIDS. Тази година тя отбелязва 25-ата си годишнина и за последния четвърт век имах привилегията да повиша както информираността относно СПИН, така и средствата за борба в първите линии на епидемията.

Това води директно до четвъртия урок, който е, че няма нищо по-дълбоко, нищо по-мощно от проявата на човечност.

Това е повече от очевидно. Човечността е в основата на напредъка за информираността относно ХИВ/СПИН. Когато смятаме, че някои човешки същества са под нашето достойнство, е лесно да отвърнем очи от страданието им. Когато започнем да мислим за тях с чувство за съпричастност, ще осъзнаем, че тези, които страдат, са като нас. Това е импулсът, който във времето води до колективната организация на помощта. Това е моментът, в който започваме процеса на изцеление.

Процесът на изцеление

Днес имаме нужда от процеса на изцеление повече, отколкото когато и да било, защото напредъкът, който направихме, е под заплаха. Финансирането на грижите и помощта за превенция на ХИВ са застрашени. Здравните услуги за най-бедните и най-уязвимите са подложени на атака. Несправедливите миграционни политики карат хората да живеят нелегално и далеч от здравните грижи и услуги, от които се нуждаят. Расистката несправедливост и насилие отново се увеличават. Отношението към хомосексуалистите отново става агресивно. Насилието срещу транссексуалните хора скача до небето.

Това обаче не е съвет от отчаяние, защото петият и последен урок е, че надеждата е жива и напредъкът може да триумфира. Светът може да бъде насочен към светлината.

На концерт в Тел Авив видях, че евреи, араби, християни и мюсюлмани са се събрали на едно място и се забавляват на една и съща музика. От Москва до Пекин, от Мексико Сити до Йоханесбург, видях милиони хора от различни възрасти, националности, политически партии и религии да се пеят и да се превръщат в едно цяло.

И чрез работата на фондация Elton John AID аз бях свидетел и участвах в едно невероятно пътешествие към борбата със заклеймяването, дискриминацията и погрешната информация. Застанах рамо до рамо с активисти, изправени срещу правителството. Бях заедно с демократи и републиканци, които се обединиха за промяна чрез PEPFAR, една забележителна правителствена програма на САЩ за справяне с епидемията от СПИН, която спаси милиони животи по целия свят.

Този процес на обвързване започва с проявата на човечност. Няма по-голям урок от това."