Спортни клубове настояват да падне забраната за индивидуален спорт на открито

OFFNews Последна промяна на 21 март 2020 в 18:25 5675 0

В открито писмо до премиера, министрите на здравеопазването и спорта, и до ръководителя на Националния оперативен щаб шест спортни клуба настояват да остане разрешен индивидуалният спорт на открито, при спазване на определени условия.

"Категорично подкрепяме усилията за справяне с кризата, предизвикана от разпространението на COVID-19. Сами отменихме всички събития, които бяхме предвидили за този период, и препоръчваме на членовете си стриктно да спазват предпазните мерки" - пише в писмото, подписано от председателите на клуб "Бегач", "Зелна Странджа", "Ай рън", "Зелена стъпка", "Български ултрамаратони 2020", "Екско клуб".

"В условията на социална изолация, индивидуалният спорт на открито е една от малкото активности, които са с нисък риск, но със съществено значение за опазването на физическото здраве и духа на населението.

Бягането в парка или планината, когато е индивидуално и не нарушава забраната за събиране на повече от двама души, както и колоезденето - в града или извън него, позволяват на практикуващите ги да запазят физическата си форма, да дишат чист въздух, да прекарат време на слънце. Доказано е, че подобни активности спомагат за поддържането на висок тонус и по-слаба податливост към заболявания" - отбелязват инициаторите, цитирани от БНР.

Те настояват индивидуалният спорт да бъде позволен и в парковете.

Възможностите за това са хората да спортуват сами, да се разминават на разстояние с други спортуващи, да избягват ръкостискания и какъвто и да било друг физически контакт, да не докосват повърхности, а ако им се наложи, да почистват ръцете си, да тичат или карат колело, но да не ползват уредите за уличен фитнес, които са докосвани и от други хора, да не прекаляват с тренировките, за да не отслабят имунитета си, и да тренират само ако се чувстват във форма.

От шестте клуба припомнят, че "в нито една от европейските държави, въвели най-строги мерки заради COVID-19, индивидуалният спорт на открито не е бил изцяло забраняван.

Италия и Испания ограничиха спортното колоездене едва когато болниците се препълниха, водени от логиката, че ако колоездач претърпи инцидент няма да има къде да бъде лекуван. Но дори и в тази обстановка, не забраниха бягането. Надяваме се и тук индивидуалният спорт на открито, който не носи рискове, да остане разрешен", завършва писмото.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови