Скандален атлет смени спорта заради допинг

OFFNews 25 февруари 2020 в 11:18 4746 0

Бившият олимпийски шампион на 1500 метра от Пекин 2008 и трикратен световен първенец в средните дистанции Асбел Кипроп от Кения обяви, че ще се ориентира към мотоциклетизма.

В момента Кипроп изтърпява четиригодишно наказание за употреба на допинг. То му беше наложено през април 2019 година, но той не го приема и заплаши, че ще брани медалите си с оръжие. Самото наказание тече от февруари 2018 година, когато е дадена положителната проба.

Атлетът се записа на академия по мотоциклетизъм в Найроби и е решен да стигне до върховете в този спорт.

"Готов съм да започна от нулата в спорт, в който няма допинг конспирации. Ще бъда търпелив и ще изкача всички стъпала в моторните спортове, за да стана отново шампион", написа Кипроп, който е кадрови офицер от кенийската полиция. Кипроп даде положителна проба за кръвен допинг (ЕПО), но твърди, че е невинен.

Медалите му няма как да бъдат отнети, тъй като са спечелени преди положителната проба. Неговата версия е, че пробите му са взети по надлежния ред. Когато го проверяват, той не дочаква контейнерите да бъдат запечатани пред очите му, а хуква да преведе пари по сметката на един от проверяващите.

После пробите са изпратени в Стокхолм, а там вече установяват наличие на ЕПО. От момента на взимането на пробите до изпращането им за Швеция те се съхраняват в хладилника у дома на единия от допинг ченгетата. И според Кипроп тогава е станала машинацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!