Легендарният Георги Димитров: Най-големият ни успех в Лондон е снимката на Ивет с Болт

99 от кадърните треньори измряха, останалите 1 процент караме някак си, отчаян е Корема

Донислав Донев 14 август 2017 в 16:14 15156 3

Снимка Спортал

Георги Димитров - Корема винаги е интересен събеседник. Когато става дума за лека атлетика, треньорът, извел Йорданка Донкова до олимпийския връх, никога не спестява критиките си. Специалистът направи оценка на изминалото световно първенство пред OFFNews.

"Участието ни на Световното е като цялото ни положение в държавата. Това е второто най-слабо първенство в българската атлетика след това през 2009 година. Иначе спортистите ни в Лондон се представиха горе-долу, знаете, някои от тях постигнаха лични рекорди.

Малко се изложиха Габриела Петрова и Радослава Мавродиева, а и те сами си го казаха. Имат отлични условия, въпреки преекспонирането на някои хора, че нямало бази. Имайте предвид, че на тази база бяхме четвърти в света. И все пак, вината не е тяхна. Нивото на атлетиката ни вече просто е такова.

16 години нямаме медал, а 24 години не сме чували химна на България. Последните 10 години замазваме нещата, хвалим си личните постижения на спортистите. Ето, Ивет Лалова с нейните 22.96 секунди, браво, че участва, но най-големия ѝ успех е, че се снима с най-бързите.

Това е лошото, защото преди години при много по-мизерни условия атлетите успяваха.

Смятам, че Тихомир Иванов се представи добре, но той, както и още няколко наши лекоатлети, са професионално подсигурени в супер условия, финансирани и с платени треньори, а това е нещо, което никой няма в България.

Има спад при скока при нас. Една от причините е допинг войната. Тези дисциплини, които бяха сила на източните държави, сега са много слаби.

Друг от проблемите ни е спадът на треньорската класа. Ние нямаме един щатен треньор. Ние нямаме специалисти, които да създават състезатели от световна класа. 99% от тези, които имахме, вече не са на този свят, а този 1% които още сме тук, я караме някак си.

Вече нямаме добри треньори. Е, като бройка ги имаме, но повече от половината нямат нищо общо със спорта. Треньори стават готвачи, винари, лозари. Не че дипломата дава нещо, но все пак. Ние нямаме нови доказани специалисти в последните около 15 години, това е страшното. Тук там се намират някои, но те никога няма да са на световно равнище, защото няма кой да ги научи, тъй като треньор от треньора се учи.

Като теглим чертата, положението е трагично. Състезателите ни добре, браво, че участваха, но леката атлетика е зле и ще става по-зле, защото накрая гледаме класирането и какво виждаме? Една точка от Лондон заради финала на Мирела Демирева. А това, че сме малка държава, не може да ни оправдае", сподели Димитров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

2

sawall

14.08 2017 в 19:04

При цялото ми уважение към г-н Димитров, лесно е да критикуваш. Той е един от най-уважаваните специалисти в страната - какво предлага той да се направи конкретно, за да се подобрят нещата? За предпочитане с минимални държавни инвестиции, обаче - реалността е ясна и не е сериозно да се искат огромни вложения в спорт.