Песента ''Скука'' спечели фестивала Сан Ремо

OFFNews 11 февруари 2024 в 13:43 2589 0

Анджелина Манго

Снимка БТА/АП

Анджелина Манго

Анджелина Манго спечели голямата награда на 74-ото издание на фестивала на италианската песен в Сан Ремо. Победата ѝ донесе песента "Скука" ("La noia").

"Вие сте луди!", заяви на сцената 22-годишната Анджелина, дъщеря на покойния певец Манго, при получаването на статуетката на победителя от творческия директор и водещ на феста Амадеус и специалния ководещ за вечерта Розарио Фиорело. Бащата на Анджелина, наложил стила "средиземноморски поп", почина преди десет години от инфаркт по време на концерт.

На второ място снощи в Сан Ремо остана рапърът Джолиер, чието истинско име е Емануеле Палумбо. Той се представи с песента "Аз за теб, ти за мен" ("I p' me, tu p' te"). Джолиер, чието ефектно име идва от френска дума, означаваща тъмничар, пее на неаполитански диалект. Той спечели 60 процента от вота на телевизионните зрители, докато за голямата победителка Анджелина Манго гласуваха само 16% от тв аудиторията.

Трета остана Анализа с "Искрено" ("Sinceramente").

В допълнение във финалната вечер на фестивала бяха раздадени още няколко награди, носещи името на покойни италиански музикални деятели.

Анджелина Манго получи и наградата на името на Лучо Дала, присъждана от журналистите, отразяващи фестивала, както и наградата на името на Джанкарло Бигаци, присъждана от оркестъра на фестивала за най-добра музикална композиция, отбелязват италиански медии.

Бунтарката на италианската музика Лоредана Берте получи за песента си „Pazza“ („Луда“) отличието на музикалните критици, което носи името на покойната й сестра Мия Мартини.

Песента „Mariposa“ („Пеперуда“ на испански и на сардински диалек) на друга ветеранка на италианската песен, Фиорела Маноя получи наградата на името на Серджо Бардоти за най-добър текст.

Младата певица Клара получи наградата на името на Енцо Яначи, присъждана от Новия институт за творци и изпълнители и връчвана обикновено на млади изпълнители.

В последната фестивална вечер специални гости бяха балет майсторът Роберто Боле и Джилиола Чинкуети, която преди 60 години с песента си "Non ho l'eta" спечели едновременно и Сан Ремо, и Евровизия. По онова време певицата е била само на 16 години. "Сан Ремо е дом за всички нас, италианците, пълен с цветове, със звуци и с емоции. И тази вълна от любов не е случайна, вярвам, че тя расте в трудните моменти", заяви певицата, която изпълни от сцената на фестивала отново хита си отпреди 60 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови