Как остарява косата с годините и какво се случва с нея

OFFNews 23 октомври 2019 в 11:21 3673 0

С напредването на възрастта старее и косата, което се отразява видимо на състоянието й.

Грижите за косата трябва да са целогодишни, за да не се натрупват различни фактори, които водят до нейното изтощаване. Да, качествените маски за коса, измиващите продукти и терапии за поддържането й казват своята дума, за да се радвате на блясък и сила. Въпреки това обаче с годините косата старее, което изисква постоянство и повече старание от ваша страна.

Какво се случва с косата Ви през годините

На ден се губят средно по 100 косъма – знаем това правило, което е относително в зависимост от индивидуалния начин на живот, гените и третирането. Когато преминем през хормоналната буря на бременността, стресът за организма е сериозен, което рефлектира и върху косата. Друг такъв критичен период е и менопаузата.

Във възрастта около 20 години косата обикновено е плътна и здрава. Видът й с нищо не ни смущава, стига да не сме подложени на непосилен стрес, строга диета или употреба на контрацептиви, които не са подходящи за тялото ни.

10 години по-късно промените в хормоните си казват думата. Жената по всяка вероятност е създала семейство и има дете. Косата й е изтъняла и значително оредяла. По време на 9-те месеца тя може да изглежда перфектно и да се сгъсти, но след раждането настъпва обратният процес и кичурите стават доста по-фини.

Когато приближим към 40-те, ангажиментите са ни притиснали отвсякъде. Рядко обръщаме внимание на косата си или разчитаме да го правим набързо, колкото да успокоим гузната си съвест. Неизбежно е – недостатъчното внимание прави косата податлива на цъфтящи краища, а постоянното боядисване е още една причина тя да бъде безжизнена.

50-години настъпват с почти пълното посивяване на косите ни. Възможно е обемът допълнително да намалее. Ето защо сега е удачно време да скъсите дължината и да изберете нетрадиционна прическа.

Понижените нива на естроген и по-високият тестостерон към 50-те бележат края на менопаузата. На тази възраст трансформацията на косата притеснява еднакво и мъжете, и жените. Тя често е вяла, трудно поддаваща се на оформление дори и от професионалист, с изтънели върхове и липсващи зони в корените.

Важно е включването на комплексни мерки, за да се запази до известна степен нейната сила и да не страда самочувствието ни от естествените промени на възрастта. Дамите може да заложат на по-натурални средства, не само при козметичната грижа, но и по отношение на използването на боя за коса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови