Започва Седмицата на съвременното украинско кино

OFFNews 24 април 2014 в 11:46 1901 0

Кадър от филма "Лука"

Седмицата на съвременното украинско кино започва днес и ще продължи до 28 април. Организатори са Домът на киното и посолството на Украйна в България. Домът на киното е и домакин на фестивала.

Официалното откриване е в 20.30 часа днес с документалния филм на Константин Коновалов „Шевченко. Експедиция“. Фимлът разказва за големия украински поет, художник и бунтовник Тарас Шевченко.

На 25 април в 19 часа Седмицата на украинското кино продължава с прожекция на филма „Иван – Сила“ на режисьора Виктор Андриенко. Почитателите на украинското кино ще могат да се срещнат с Андриенко, който ще пристигне в България, за да представи филма си.

„Иван – Сила“ е заснет по мотиви на книгата на Александър Гаврош „Невероятните приключения на Иван Силата“. Прототип на главния герой е цирковият изпълнител Иван Фирцак, който през 1928 г. е обявен за най-силния човек на планетата.

Програмата продължава на 26 април в 19 часа с филма „Параджанов“ на режисьорите Елена Фетисова и Серж Аведикян. Филмът е копродукция на Украйна, Грузия и Франция.

В неделя в 19 часа пък ще бъде прожектиран филмът на Дарья Онищенко „Исталгия“, който е копродукция на Украйна, Германия и Сърбия. Филмът разказва три любовни истории в три европейски града.

Седмицата на съвременното украинско кино ще бъде закрита на 28 април в 20.30 часа с прожекция на игралния филм „Лука“ на Александър Пархоменко. Филмът разказва за големия хирург и свещенослужител Валентин Феликсович Войно-Ясенецки, който е имал възможността да представя картините си в най-големите галерии по света, но решава да стане лекар на простолюдието и архиепископ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови