Започна 27-ият фестивал за документално и анимационно кино ''Златен ритон''

OFFNews 15 декември 2023 в 16:30 750 0

Петър Тодоров, директор на НФЦ, открива

Снимка НФЦ

Петър Тодоров, директор на НФЦ, открива "Златен ритон"

Започна 27-ият кино фестивал „Златен ритон“ в Пловдив. Той беше открит от заместник-кмета на на града Пламен Панов, директора на Националния филмов център (НФЦ) Петър Тодоров и членовете на журито Петя Накова, Геновева Димитрова и Йоханес Артинян. Те говориха за значението на този най-голям форум за документални и анимационни филми у нас.

Програмата започна с филмите „Васил Арнаудов – диригент на света“, „Ваймар експрес“ и „Моралът е доброто“, съобщиха от НФЦ.

Днес е началото на анимационната програма с два награждавани на международни фестивални заглавия – „Следа“ на Аспарух Петров и „Флорентинска нощ“ на Сотир и Пенко Гелеви. Следват документалните „Пътуване към прошката“ на Ясен Григоров, „Оловният войник“ на Костадин Бонев, „Съпричастност“ на Михаил Венков, дебютът на София Стойчева „Неравноделната душа“.

„Неравноделната душа“ е филм, който си задава въпроса какво привлича хората от най-богатите държави в света към една малка и бедна източноевропейска страна, какво успяват да открият тук, докато в същото време много от българите емигрират в чужбина.

В програмата „Открити хоризонти“ ще бъде видян филма на Бистра Окереке – In Between. Окереке е поетеса и актриса от нигерийски и български произход. В своите стихотворения изследва универсалните и специфични преживявания на човек от смесен произход. In Between засяга темата за самоличността на всеки човек. „Пъпна връв“ на Борис Поппхристов показва мъдростта на живота в симбиоза с природата през призмата на природното земеделие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика