'Зад кулисите на 'Под игото' в кулоарите на театъра

OFFNews 16 октомври 2020 в 09:14 2310 0

Изложбата „Зад кулисите на „Под игото“ на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ гостува в Габрово до 22 октомври 2020 г. по покана на Драматичен театър „Рачо Стоянов“. Поводът е премиерата на спектакъла „Под игото – 1894-та“ на режисьора Петринел Гочев, която се състоя на 10 октомври.

Изложбата представя уникални и оригинални илюстрации от първото издание на романа „Под игото“, отпечатано през 1894 г. от Тодор Чипев, които не са показвани досега. Посветена е на 170-годишнината от рождението на Иван Вазов и е реализирана с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Темата на изложбата е и една от водещите теми в сюжетната линия на постановката на габровския театър. Посетителите ще се натъкнат на интересни факти около изображенията, рисувани от художниците Иван (Ян) Мърквичка, Антон Митов, Антони Пиотровски и Йозеф Обербауер.

Първото цялостно издание на романа „Под игото“ от 1894 г. е и първата книга с илюстрации в следосвобожденска България. Съдържа 25 изображения. Самият Иван Вазов моли някои от артистите на театралната трупа „Сълза и смях“ да участват в снимките към романа. Заснемането става в ателието на фотографа Иван Карастоянов. Облеклото и позите, които актьорите заемат, са нагласени от художниците, които по-късно ги доразвиват в илюстрации към романа. Вазов стриктно следи работата по изображенията, като изказва своите предпочитания и замисъл. След излизането на романа илюстрациите са определени като шедьоври.

Гостуващата изложба може да бъде видяна в работни дни от 10.00 до 19.00 часа във фоайето и коридорите на габровския драматичен театър.

За първи път „Зад кулисите на „Под игото“ е представена пред публика на 11 май тази година, когато е патронният празник на Националната библиотека.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови