Виртуозната пианистка Виктория Василенко с две поредни изяви в зала 'България'

Зарина Василева 12 ноември 2018 в 15:55 2895 0

Талантливата българска пианистка Виктория Василенко с изпълнения в две поредни вечери в зала "България".

На 14 ноември от 19.00 ч. "златното момиче на пианото" и концертмайсторът на Софийската филхармония Павел Златаров представят програма, с която вече очароваха претенциозната публика в Тунис на престижния фестивал "Музикален октомври в Картаген".

В програмата ще чуете Моцарт, Шуберт, Брамс.

На 15 ноември от 19.00 ч. Виктория Василенко представя "Пиано Екстраваганца" заедно с  виртуозите Людмил Ангелов, Марко Скиаво и Серджо Маркеджани, под диригентството на Росен Гергов.

В програмата ще чуете Моцарт, Липати, Капустин.

"Първото ми свирене с оркестър беше на 13 години в претъпкана зала “България”. Както тогава, така и досега това място ми подарява много силни и незабравими емоции. За първи път ми се случва да свиря там две вечери подред различни програми. Очаквам с нетърпение двете събития и каня всички ви да споделим тази вълшебна музика" - споделя една от най-успешните и награждавани млади пианистки.

Виктория Василенко е родена през 1992 г. в семейството на именитите музиканти Ася и Александър Василенко. Завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София в класа по пиано на проф. Стела Димитрова-Майсторова.

Носител е на десет първи награди от международни конкурси. 

Носител на „Кристална Лира“ за млад изпълнител за концертни сезони 2007-2008 г. и 2011-2012 г. 

През януари 2009 г. става Лауреат на Голямата награда на фондация "Д.Бербатов" за върхови постижения в областта на изкуствата. 

През 2013 г. печели награда за най-обещаващ млад пианист от класа на проф. Дмитрий Башкиров, връчена ѝ от Нейно Величество кралица София.

През септември 2016 г. става Лауреат на Първа и Специалната награда на Букурещката филхармония на един от най-престижните Международни конкурси „Джордже Енеску“ в Букурещ, Румъния. Виктория е не само първата българка, която достига до финала на състезанието, но и единствената жена, допусната до полуфинал в изданието.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови