Вход свободен за "Прометей" от Панайотис Карусос в Софийската опера днес

OFFNews 28 февруари 2017 в 09:12 3403 0

Операта "Прометей" от Панайотис Карусос по мотиви на трагедията "Прикованият Прометей" представят днес Софийската опера и балет, клуб ЮНЕСКО Пирея и островите, клуб ЮНЕСКО “Леонардо да Винчи” София и и Федерация за адаптирана физическа активност на Балканите и черноморския регион (FAPA-BBS).

Началото е от 19 ч., а входът е свободен.

Режисьорът е Василис Асимакопулус, в ролята на Прометей е Василис Асимакопулус, бас. Зрителите ще се насладят още на изпълненията на Ирене Конста, сопран, Ставрула Менти, цигулка, Виктория Киазими, пиано.

Шедьовърът на Есхил „Прикованият Прометей” във вид на опера е най-успешната и популярна гръцка опера, постижение на човешкия ум, с дълбоки корени в традицията на гръцката трагедия. Световноизвестният Панайотис Карусос е най-значимият оперен композитор в историята на гръцката опера. Клуб ЮНЕСКО Пирея и островите ще представи на софийска сцена едни от най-талантливите оперни певци на Гърция.

Лирическата трагедия „Прикованият Прометей“ е първата гръцка опера, която жъне огромен успех на места като Сорбоната, „Плас дезар“ в Канада, Епидавър, Обединените нации.

В Монреал, Канада, Прометей е представен от баса Жозеф Рулу, а през 2008 гастролира в Ню Йорк и Вашингтон под диригентството на маестро Грант Гилмън. В Гърция Прометей е представян в Малък театър на античния Епидавър, Театъра на древен Месен, Музея на древната Агора, Античния театър на Саламин Еврипид, Националния археологически музей, Театър Векио, Международния фестивал Петра и др.

През март 2014, под патронажа на ЮНЕСКО, операта е представена в Ню Йорк, в зала „Куинс“, както и в Обединените нации. В главната роля Василис Асимакопулус. В Амфитеатър Ришельо на Сорбоната в Париж операта е поставена от Йоанис Маронитис, президент на Клуб ЮНЕСКО Пирея и островите, член на Изпълнителния съвет на световната федерация на клубовете асоциациите и ЮНЕСКО центровете за Европа и Северна Америка.

Под диригентството на Елефтериос Калканис операта е представена по трета програма на Гръцката национална радио-телевизия ERT в концертната зала на литературното общество „Парнасос“ в Стария парламентарен дом на Гърция. „Прикованият Прометей“ има уникална история в гръцката опера. Творбата изразява призива на бореца, който вдъхва надежда и смелост в свят на социален и морален упадък. Бунтовникът Прометей носи огъня на знанието и вселенското послание за съпротива срещу всякакъв вид тирания. В съвременния и размирен свят героят Прометей носи послание на надежда. Изисканата лиричност на Есхил и символиката на титана Прометей съчетани с вдъхновената музика на Панайотис Карусос пленяват емоциите на зрителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови