Веселин Ламбрев и Николай Няголов представят съвместна изложба (галерия)

Калоян Константинов 01 декември 2014 в 14:43 8387 0

Скулптура и живопис от Пловдив внасят в софийската галерия "Червената точка" художниците Веселин Ламбрев и Николай Няголов.

Съвместната им изложба представя селекция от по 13 от произведения и на двамата – 13 маслени платна и 13 скулптури в бронз. 

Адресът на галерията е София, ул. "Дякон Игнатий" №19, а изложбата ще остане там до 10 декември.

Ученик на Вежди Рашидов и на проф. Димитър Бойков, скулпторът Веселин Ламбрев има десетки самостоятелни изложби и участия в България и чужбина.

Той е основател на ателието по скулптура в Академията за музикални танцови и изобразителни изкуства в Пловдив, където преподава до 2002 г. Роден в Пловдив и посветил живота си на Пловдив, Веселин излага свои произведения в градове като Равена в Италия, Сопот в Полша, Хелзинки във Финландия, Париж и Страсбург във Франция и много други европейски градове.

Автор е на "Слънчевия часовник" в Смоленския планетариум, на статуетката "Театрон" на пловдивското театрално общество и на скулптурата пред Драматичния театър в Пловдив. Негови скулптури има в Дипломатическия клуб в Бояна и в дома на Симеон II в Мадрид.

Николай Няголов е възпитаник на факултета по Изобразително изкуство към Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий”. Творческата му биография включва впечатляващите 30 самостоятелни изложби и множество участия в съвместни проекти и международни изложби в България, САЩ, Гърция, Германия и други европейски страни.

Негови творби са притежание на меценати от България, Великобритания, Германия, САЩ, а също и на няколко музея на изобразителното изкуство в България и чужбина. Работи в областта на живописта, рисунката и неконвенционалните форми в изкуството. Роден в Ловеч, Николай живее в Пловдив и преподава в Националната гимназия за сценични и екранни изкуства. Член на Съюза на българските художници и на Дружеството на пловдивските художници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови