Васил Петров, Акага, Новините в джаза и Милица Гладнишка на новия Джаз арт еко фест Троян

OFFNews 14 юли 2023 в 11:55 1080 0

Еко джаз фест в Троян

Снимка Плакат

Еко джаз фест в Троян

В Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) в троянското село Орешак за първи път се организира Джаз арт еко фест Троян от 14 до 16 юли, съобщи за БТА управителят на изложението Иванка Джабраилова.

Тя изрази надежда събитието да стане ежегодно. „То е насочено към хора, които обичат изкуството – хубава музика, приложни изкуства, традиции и природа. Фестивалът има за цел да покаже богатата история на региона и значението на различните изкуства – в случая джаз и традиции, чрез различни форми. В събитието ще бъдат включени еко дейности“, посочи Джабраилова.

Програмата предвижда освен концерти на известни групи и изпълнители, и дейности, които ще позволят на присъстващите да създават свои произведения, да се докоснат до „живите” занаяти, като предпоставка и усещане за общност с традиционните изкуства на региона. За това ще допринесе участието на известни троянски майстори-керамици.

В първия ден са включени концерти на Станислав Арабаджиев & The Swinging Sparrows, на Flawless trio, като и на група „Акага”.

В събота на сцената ще излязат Симфониета - Видин с маестро Левон Манукян – солисти Милица Гладнишка, Иван Велчев и Илиан Божков, концерт на Михаил Йосифов и „Новините в джаза“, концерт на Васил Петров.

Неделният ден е посветен на изкуството и поезията - представяне на книги и срещи с поетите Стефан Кисьов, Стойчо Керев, Тошко Савов и много други арт творци.

През трите дни на Джаз арт еко фест Троян гостите ще могат да разгледат изложби на открито – арт инсталации, изработване на скулптури, изграждане на такива от рециклирани материали, които привличат вниманието към проблемите на околната среда. Тази дейност ще бъде съпроводена с организиране на модно шоу, включващо дрехи изработени от естествени, органични и рециклирани материали. Участие ще вземат местни дизайнери и моделиери, които да покажат своите колекции и ще популяризират традиционните изкуства. Ще има уъркшоп с майстори-керамици. Всичко това ще е съпроводено от еко пазар, предлагащ устойчиви продукти – торбички за многократна употреба и предмети за бита, създадени от рециклирани материали.

Ще има и забавления за децата.

„Забавление, музика, изкуства - всичко в компилация, за да доставим удоволствие на хората“, каза още Иванка Джабраилова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика