Уникален спектакъл от звук и светлина събра 30 хил. души в Стара Загора (видео)

OFFNews 01 август 2017 в 15:18 7737 0

Снимка Urban Art Foundation

Светлинното шоу в Стара Загора.

Повече от 30 хиляди старозагорци и гости на града се събраха около паметника "Самарското знаме", за да отбележат 140 години от подвига на бранителите на Стара Загора.

Събитието бе отбелязано с уникален спектакъл от звук и светлина, който се превърна в своеобразен нов тип градски ритуал в памет на загиналите и дадените свидни жертви по пътя към национално освобождение.

На историческия хълм Чадър могила, където са се водили реалните бойни действия преди 140 години, спектакълът интегрира основните компоненти на посланието, което се съдържа в него – саможертва, традиция и вяра. Подобно съчетание от музика, глас, светлинни ефекти и присъствие, по мащаби и технически параметри се прави у нас за първи път. Организатори на спектакъла са Община Стара Загора, Urban Art Foundation и Kvant.



Специална роля в него бе отредена на Старозагорския митрополит Киприан, който произнесе молитва, а актьорът Ивелин Керанов рецитира някои от най-запомнящите се български поетически творби, посветени на подвига на бранителите на Стара Загора. Участие взеха и представителната рота на Втора механизирана бригада, знаменна група и военният духов оркестър.

Емоцията достигна своя връх с началото на светлинния спектакъл, който озари мемориала с десетки лъчове. Музика, светлина, глас и кадри на децата и праотците на Стара Загора, прожектирани върху самите бранители от мемориала, се събраха в едно.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови