'Умирай трудно' на 30: 10 факта за филма, които вероятно не знаехте

ОFFNews 12 юли 2018 в 16:09 22454 0

Днес се навършват 30 години, откакто култовият екшън "Умирай трудно" е показан на голям екран.

На 12 юли 1988 г. на прожекция в Лос Анджелис филмът на Джон Мактиърнън е представен пред американски зрители, а 3 дни по-късно и пред останалия свят.

Филмът не е просто класика, в която виждаме ченгето Джон Маклейн, изиграно от Брус Уилис. Той създава своеобразен шаблон за редица други екшъни, които гледахме с интерес през годините - "Под обсада", 1992, "Скорост", 1994, "Скалата", 1996, "Еър Форс 1", както и много, много други.

Милиони хора израснаха с филма по книгата на Родърик Торп, но въпреки това все още има няколко малко известни факта, които дори запалените киномани не знаят. Вижте ги:

1. Брус Уилис не е първият избор за ролята

"Умирай трудно" е филмът, който изстрелва Брус Уилис сред звездите в киното. Преди да се спрат на него, продуцентите са обсъждали имената на Арнолд Шварценегер, Силвестър Сталоун, Ричард Гиър и Харисън Форд. 

2. Продукцията струва 28 млн. долара, а от нея са спечелени колосалните за времето 140 млн. долара

За ролята Брус Уилис получава 5 милиона долара - нечувана сума за това време.

3. Франк Синатра отказва роля във филма

"Умирай трудно" е вдъхновен от книгата на Троп - „Nothing Lasts Forever". Тя пък е продължение на "Детективът" от 1966 г., която две години по-късно излиза на екран с участието на Франк Синатра. По договор, продуцентите са задължени да предложат ролята на Маклейн на Синатра, но той отказва.

4. "Умирай трудно" е първият игрален филм на Алън Рикман

Преди това Рикман се появява само в телевизията, но когато го вижда, ръководителят на кастинга веднага му предлага ролята на злодея Ханс Грубер.

5. Мечето, което Маклейн носи на децата си за Коледа, всъщност е на режисьора Джон Мактиърнън

Той го използва отново през 1990 г. в "На лов за "Червения октомври".

6. Във версията на филма, представена в Германия, терористите не са германци

В лентата се споменава, че са "от Европа".

7. Уилис има проблеми със слуха след сцена от "Умирай трудно"

За да изглежда по-реалистично, Мактиърнън използва извънредно силни звукови ефекти. По време на сцената, в която Маклейн убива терорист, стреляйки по него през маса, допълнителното озвучаване докарва на Уилис проблеми със слуха.

8. Първоначално действието във филма се развива за 3 дни

Първоначалният сценарий е предвиждал събитията в "Умирай трудно" да се развиват в рамките на три дни, но Мактиърнън е впечатлен от Шекспировия "Сън в лятна нощ", където историята се разгръща само за ден, и решава да промени и филма.

9. Последната сцена с хеликоптер е снимана само за 2 часа

Последната сцена с хеликтоптер е заснета само за два часа, а една от най-големите каскади - тази със експлозията на хеликоптера, е заснета без цифрови ефекти и други. Тъй като се притеснява за хората, живеещи в района, Twentieth Century Fox дава на екипа само два часа да заснемат сцената.

10. Падането на Маклейн в асаньорна шахта е било грешка

Първоначално каскадьорът е трябвало при падането да се захване за първия вентилационен изход, но той продължил да пада и се хванал за следващия. Но пък на Мактиърнън сцената и така му харесала и я запазил.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови