Удължават изложбата на Огюст Роден до 28 септември (обновена)

OFFNews 09 септември 2014 в 17:15 4528 0

Изложбата с над 80 скулптори и 20 рисунки на световноизвестния Огюст Роден ще остане у нас до 28 септември, а не до 15, както се очакваше по-рано.

„Метаморфози” се превърна в едно от най-посещаваните културни събития в България. Досега около 50 000 любители на изящното изкуство са се насладили на творбите на изящния майстор. 

Изложбата е организирана в шест секции. В първата секция зрителите имат възможност да се запознят с фигури от монументалната творба на Роден "Портите към ада". Между тях са прочутата композиция "Мислителят", която изобразява както Данте, така и автора като създател, и "Ева", вдъхновена от "Робите" на Микеланджело. "Свети Йоан Кръстител" и монументална версия на "Крачещият мъж", с тегло около половин тон.

Отделни елементи от творбите, са сред акцентите в раздела "Фрагментация на фигурите". "Минотавър", "Ирида", "Кентавърката" са между "илюстрациите" на ключовия за Роден метод асамблаж в едноименния раздел от изложбата.

Кракът на "Мислителят", дясната ръка на "Музата на Уислър" и други се превръщат в самостоятелни скулптури, поставени върху специални постаменти в секцията "Ролята на цокъла".

След 1900 г. уголемяването заема значителна част от творчеството на Роден - показано е в петия раздел на "Метаморфози".

Шестият е посветен на рисунките, които не са предназначени за публика и са показвани чак след 1900 г. Куратор от френска страна на това изключително успешно културно събитие е Софи Биас-Фабиани, а от българска - Борис Данаилов

Националният музей за българско изобразително изкуство корегира своята информация днес, на 10 септември, като съобщи, че изложбата на Роден няма да бъде удължена.

Последният възможен ден за нейното посещение е 14 септември, неделя.

Това се дължи на изискванията на френската страна от сътрудничеството по организирането на експозицията и условията на музея на Роден във Франция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови