'Това е следващо ниво плагиатство', заяви ограбената френска артистка за фалшивата изложба в София

OFFNews 18 юни 2019 в 16:34 6009 0

Снимка Malika Favre/Facebook

Френската илюстраторка с творбата си, която е представена като българска в изложбата в галерия "Структура".

Скандалът с фалшивата изложба в столичната галерия "Структура" се разраства и в световен мащаб. Ден, след като се разбра, че изложбата под ръководството на т.нар. изкуствоведка Мария Василева показва илюстрация от Кама Сутра на френската артистка Малика Фавър (наред с редица други), но подписана като творба на Сирак Скитник - ограбената художничка се оплака в Туитър от случая.

От вчера обаче новината попадна и в британските медии, за които Малика коментира станалото:

"Почти те кара да се усъмниш в себе си за части от секундата, но тогава осъзнаваш, че - не, това всъщност е невъзможно. Но аз не съм единствената. Доколкото знам, това се е случило с двама или повече артисти в изложбата. Ние всички творим на една и съща сцена в съвременната илюстрация. Крадецът явно има вкус", казва тя пред "Метро".

Художничката добавя, че самата тя никога не е чувала за Сирак Скитник, но станалото е "един вид комплимент": "Поласкана съм. Случилото се е интересно, тъй като те кара да се замислиш за границата между съвременната илюстрация и изящното изкуство. То обръща нещата с краката нагоре. Даже бих желала да притежавам (бел.ред. - фалшифицираната) работата. Ще е доста забавно. Но очевидно тя ще трябва да изчезне".

По-рано в социалните мрежи Малика се възмути и заяви, че станалото в София е "следващо ниво плагиатство".

От "Метро" добавят, че галерия "Структура" е излязла с позиция, в която се извинява на ограбените артисти и твърди, че самите организатори са жертва на измама.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови