Тази неделя цяла България ще чете

OFFNews 26 септември 2014 в 19:23 2852 0

Кампанията „Чети с мен” ще обхване цялата страна тази неделя, на 28-и септември.

Водещото събитие започва от 10:00 часа в Борисовата градина в София между „Езерото с лилиите” и детската площадка с каменното слонче.

Столицата обаче няма да е сама - десетки градове от цялата страна ще се включат в мисията на Министерството на културата да разпространи четенето сред българската младеж и не само.

На тази карта може да видите кои населени места ще участват в "Чети с мен". Тя се актуализира ежедневно. Ако все още не виждате своето населено място, пишете ни на страницата във Facebook.

„Чети с мен“ ще постави началото на кампания за насърчаване на четенето и грамотността сред гражданите от всички възрасти, а в нея ще се включат известни лица от различни сфери на обществения живот – писатели, актьори, музиканти, художници, журналисти, спортисти и други. Инициативата ще се опита да обедини всички около една кауза, тази на „четящите хора”.

Организаторите заявяват амбицията да се постигне рекорд по масово четене в България и по този начин ясно да се заяви, че у нас книжната култура не изчезва, а напротив, процъфтява, напук на предсказанията и лютите клетви.

В Борисовата градина ще бъдат подготвени разнообразни кътове за тези, които търсят нещо повече от четене на поляна в компанията на приятелите си, а посланиците на кампанията ще четат по няколко минути на глас откъси от любими свои книги.

И още: всеки ще може да избере своето специално място за четене и нови срещи. В Детски кът „Бисерно звънче” ще се забавляват с четене и различни игри малчуганите.

В зоната „Верижно четене” посланиците на „Чети с мен” ще изненадват с любимите си автори.

„Bookcrossing зоната” ще бъде мястото за споделяне на най-съкровеното приятелство – книгите, най-тихите и най-постоянните приятели.

Всички останали комфортно могат да се разположат с книга в ръка и с добра компания във Freestyle зоната. Интересни кътове са подготвили партньорите на „Чети с мен” от медиите и международните културни центрове в България.

Кампанията „Чети с мен” се организира от Министерството на културата и коалиция от партньори, като преминава под патронажа на Президента на Република България Росен Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови