Световноизвестният режисьор Милчо Манчевски е предсeдател на международното жури на 27-ия София Филм Фест

Режисьорът на "Пред дъжда" ще представи новия си филм "Каймак"

OFFNews 06 февруари 2023 в 15:00 2535 2

Милчо Манчевски

Снимка СФФ

Милчо Манчевски

Помните ли чудесния македонски филм от 90-те "Преди дъжда"? Е, надали има киноман, който е следил отблизо тенденциите и развитието на световното филмово изкуство и не познава творчеството на великолепния македонски режисьор Милчо Манчевски.

В последните няколко десетилетия София Филм Фест представя пред българската публика неговите киноистории, реализирани с майсторски усет и притежаващи впечатляващо визуално въздействие.
Още през 90-те изключителният му дебют „Преди дъжда“ (с номинация за Оскар и 11 награди от Венеция, включително „Златен лъв“) бе показан в програмата на София Филм Фест, а през 2020 година Манчевски отново беше гост в София, за да представи своя филм „Върба“ и да получи Специалната награда на СФФ.

Неговата най-нова творба „Каймак“ („Kaymak“) разказва една много необичайна, затрогваща и изключително свежа любовна история, в която участват две двойки в нетрадиционно-еротични връзки. Паралелно с темата за вечното търсене на любовта, филмът разнищва по-мрачни акценти от ежедневието и настоящето – сурогатно майчинство, изневяра, ролята на жената в семейството и в обществото, трафикът на хора, сексуалната свобода.

Манчевски продължава работата си с младата актриса Сара Климоска и с чудесната Камка Тоциновски, които познаваме от „Върба“ и други филми. „Каймак“ е копродукция между Северна Македония, Дания, Нидерландия и Хърватия, като неговата световна премиера беше в края на месец октомври на филмовия фестивал в Токио.

Милчо Манчевски е роден през 1959 година в Скопие; завършва кино и фотография в Университета на Южен Илинойс, САЩ.
Преди да се отдаде на киното прави експериментални филми, както и музикални клипове за световно-известни изпълнители, които печелят награди. Неговият шедьовър „Преди дъжда“ влиза в класацията на „най-добрите 1000 филма на всички времена“.
Малко след световния успех на „Преди дъжда“, Милчо Манчевски се премества да живее в Ню Йорк, където преподава режисура във Факултета за изкуства, кино и телевизия към Нюйоркския университет.

27-ият София Филм Фест ще представи пълна ретроспектива на творчеството на Милчо Манчевски.

Среща с Милчо Манчевски и неговия нов филм „Каймак“ – на 27-ия София Филм Фест през март.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови