София Филм Фест с рекордна обиколка в страната

ОFFNews 18 декември 2015 в 19:30 2604 0

Прожекция в Кюстендил.

„София Филм Фест на път“ или „Операция Кино“ е пътуващата платформа на най-мащабния кинофестивал в България – София Филм Фест. Причината да започнем тази инициатива преди 6 години бе в невъзможността на любителите на киното да гледат европейско, българско и некомерсиално кино поради липса на киносалони в страната или програмната политика на съществуващите, пишат организаторите на фестивала.

Първият град, който направи специално издание на СФФ, бе Бургас през 2003 година. Три години по-късно последва Пловдив. От 2009 картата на СФФ се разшири с още 5 града, а в периода 2010-2015 пътуващото издание стана част от международния проект „Операция Кино“ на водещите фестивали на България (СФФ), Румъния (Клуж-Трансилвания), Босна и Херцеговина (Сараево) и Турция (Истанбул).

В годината на 100-годишния юбилей на българското кино „София Филм Фест на път“ представи различни по мащаб програми в рекорден брой градове в България – 17! Мартенската обиколка традиционно показва по-големи програми в Бургас, Варна и Пловдив. От април до декември СФФ вече традиционно присъства във Велико Търново, Русе, Габрово, Горна Оряховица, Севлиево, Кюстендил, Ямбол, Лозенец. Тази година се завърнахме с програми в Благоевград, Стара Загора и Казанлък, а за първи път СФФ гостува на Плевен, Радомир и Пампорово.

С прожекции „на открито в квартала” и автокино зарадвахме зрителите във Варна, Бургас и София. Киноманите в София имаха още две опции за избор на кино на открито – летни прожекции в „One More Кино”, а за първи път гостувахме на „Гранд Хотел София” в „Лятно кино-соаре” със специално селектирани филми и предложение за изискано меню в летните вечери.

Срещите с публиката винаги са били важна част от програмите на „София Филм Фест на път”. Традиционното включване на най-новите български творби винаги е придружено с представянето им от актьори или членове на екипите на филмите – със „Съдилището” гостуваха Ованес Торосян във Велико Търново, Параскева Джукелова в Кюстендил, операторът Краси Андонов – в Севлиево и Русе; специалната прожекция на „Време разделно”, любимият филм на зрителие на БНТ по повод 100-годишнината на българското кино, беше представена от режисьора му Людмил Стайков и актьора Момчил Карамитев; „Омбре” беше представен в Кюстендил от актьора Любомир Бъчваров; зрителите в Габрово се срещнаха с младата актриса Христина Иванова от най-новия филм на Георги Дюлгеров „Буферна Зона”; най-награждаваният български филм в последните 25 години „Урок”, носител на четири награди от 19-ия София Филм Фест (включително Голямата награда „София – град на киното” на Столичната община) беше представен в Габрово – от актьора Иван Савов, а в Горна Оряховица и Севлиево от актьора Стефан Денолюбов.

През 2015 година публиката на „София Филм Фест на път“ надмина 25 000 зрители. Стремежът ни е през 2016 година СФФ да представи програми в 20 населени места на България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови