''София филм фест'' показва ''Присила'' на София Копола във вечерта на раздаването на наградите

OFFNews 22 февруари 2024 в 14:20 1448 0

''Присила''

Снимка Арт фест

''Присила''

„София филм фест“ показва „Прекрасни дни“ на Вим Вендерс и „Присила“ на София Копола, съобщават от „Арт фест“.

„Присила“ ще бъде показан в зала 1 на НДК, във вечерта на раздаване на наградите на 28-ия фестивал – 23 март, и американската гала на фестивала.

„Прекрасни дни“ в Кан филмът бе номиниран за „Златна палма“ и удостоен с наградата на екуменическото жури, а Коджи Якушо получи приза за най-добър актьор. Филмът е и сред претендентите за „Оскар“ за най-добър международен филм.

Сюжетът проследява един чистач на тоалетни в Япония, който пътува между различните си работни места, а саундтракът на живота му е съставен от класическа рок музика, подбрана лично от Вендерс. „Режисьорът умело изгражда привидно простата структура на филма, наблюдавайки малките подробности от ежедневната рутина с емпатия, топлота и разбиране, а те постепенно, почти незабележимо увеличават емоционалната сила на разказа. Той е обезоръжаващ с абсолютната липса на цинизъм – уникална творба на опитен майстор, който дълго и дълбоко е размишлявал върху всичко, което придава смисъл на живота ни“, пише Дейвид Руни за The Hollywood Reporter.

„Присила“ получи наградата „Купа Волпи“ за най-добра актриса (Кейли Спейни), а Венецианския фестивал – номинация за „Златен лъв“. До момента Спейни има десет номинации за своето превъплъщение в любимата Елвис Пресли. София Копола създава сценария по биографията Elvis and Me с благословията на Присила Пресли и съавторката на книгата Сандра Хармън. В центъра на историята е невинното и чаровно младо момиче, в което се влюбва легендарния и неустоим Елвис (Джейкъб Елорди).

През гледната точка на любимата на Елвис, Копола разказва за непознатата страна на един велик американски мит. Историята за дългото ухажване и бурния брак на Елвис и Присила – от германската военна база до приказното имение в Грейсленд. „Бях развълнувана от мемоарите на Присила Пресли за преживяното от нея като млада жена в Грейсленд и се опитах да пресъздам усещането да влезеш в света на Елвис и да го напуснеш, за да откриеш собствения си живот. За мен като творец е важно да покажа света през очите на героинята си, без да я осъждам“, казва София Копола.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!