Снимки от 19 век показват лицето на жените на иранския шах

ОFFNews 10 март 2017 в 19:51 51317 6

Шахът на Иран Насер ад-Дин Шах Каджар, управлявал страната от 1848 г. до 1895 г., бил запален по фотографията и обичал да снима - най-вече жените и харема си. 

Страстта му по фотографията датира още от детските му години, а когато взима властта в Иран, решава да отвори първото фотостудио в Двора.

През 70-те години на 19 век руският фотограф Антон Севрюгин отваря студио в Техеран. С времето той става официален фотограф на шаха и Двора. 

Руският фотограф е снимал шаха, роднините му от мъжки пол, както и служителите на Двора. За себе си шахът оставя харема, в който се смята, че са живели близо 100 наложници.

Известно е, че Насер ад-Дин сам е проявявал снимките си и ги е съхранявал в големи албуми в двореца си, където част от творенията му в момента са изложени.

Шиитските обичаи забраняват снимането и изобразяването на лицата на хората и затова снимките са безценно културно богатство, показвайки образа на жената от 19 век в Иран. Само най-могъщият човек в страната е могъл до си позволи да не спази това правило. 

От снимките се вижда, че по-голямата част от жените в харема са били с наднормено за днешните стандарти тегло и с естествено окосмяване.

В много от снимките наложниците са облечени в къси и богато украсени поли, наречени "шалите", подобни на балетни пачки, което не е случайно. 

През 1873 г. шахът пътува до Санкт Петербург за среща с руския цар Александър Втори. По време на визитата си той посещава балет. Насер ад-Дин остава толкова впечатлен от руските танцьори и техните дрехи, че решава да нареди да се ушият подобни и за неговите съпруги и харема му. Наложниците имали право да свалят типично мюсюлманските си дрехи само пред камера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26179

6

ELPIDA

11.03 2017 в 21:16

Боже, прости ми, но аз не мога да различа
кой е мъж и кой жена.
И що за естетика ? Все пак това е XIX, а още преди Христа са създадени образците за женска красота в Египет,древна Гърция и Рим, да не говорим за Ренесанса...

14469

3

случайно прочетох

11.03 2017 в 11:28

Дали са жени тези на 3, 4 и 5 снимка?

15914

2

поп Дръвчо

10.03 2017 в 20:06

Нема-нема и изпълзят тия няколко снимки от някой рускоезичен сайт. Днес за разнообразие - в офнюз. Автентичността им е под много голям въпрос, но ако допуснем - слаба ракия е бил шахът като фотограф.

Че жените не са първа хубост по съвременните стандарти (и там, и тук) е сигурно. От друга страна е редно да се напомни че повечето или всички от тях са били не избрани по красота или други лични качества лично от шаха, а са били натресени на шаха по чисто политически причини. При предполагаемите около 100 интересно как ли са изглеждали останалите 95?