"Сляпата Вайша" не успя да спечели Оскар

OFFNews 27 февруари 2017 в 05:11 29915 3

"Сляпата Вайша" на българина Теодор Ушев не успя да спечели Оскар. Победител в категорията за най-добър късометражен анимационен филм е "Свирчо" на Пиксар.

Филмът на Ушев следва сюжета на разказа на Георги Господинов за Вайша - момиче, обречено да вижда с едното си око само миналото, а с другото - бъдещето. Работата по него започва в началото на миналата година.

„Сляпата Вайша" е част от книгата „И други истории" (2001), която е преведена на немски, френски, английски, италиански и др., музиката към филма е създадена от Котарашки, чийто клип "Демони" беше заснет от Теодор Ушев през 2012 г.

Преди церемонията Георги Господинов написа на страницата си във Фейсбук, че филмът вече е получил най-голямата награда с това, че е събудил вълнение и радост. 

Каквото и да й се случи тази вечер на „Сляпата Вайша”, тя получи най-важната награда – събуди вълнение и радост. „И надежда за нас на общо основание”, както ми писаха. Тази история се роди преди петнайсет години, а сега прогледна благодарение на таланта на Теодор Ушев. „Сляпата Вайша” днес се разказва и гледа на места, където не мога да бъда. Затова искам да благодаря от тук, от мястото на написване.

Благодаря на Тео, който събуди историята и я разказа точно така както е написана, с обич. Благодаря на издателите си от „Жанет 45”, които продължават да издават книгата, в която живее Вайша – „И други истории”. Благодаря на всички, които се зарадваха от сърце на онова, което се случи. С Тео сме родени през една и съща година, 1968-а, имаме обща памет за нашето минало и бъдеще (случило се и неслучило се). Тази номинация е и за поколението, към което принадлежим. И още повече за тези, които идват сега. Толкова ми се иска тя да вкара смисъл, надежда и мотивация за всеки, който пише на български стихотворение или разказ, рисува или прави музика. Има смисъл. Тази номинация няма общо с държавата, но има общо с хората, родени тук. Вайша, Тео, Котарашки и аз идваме от тези места. Значи може.

Вижте спечелилия късометражен филм "Свирчо":

Преди време Теодор Ушев заяви пред OFFNews, че определя филма като "модерна класика" с ясна и универсална история. Според него филмът носи различен заряд и именно това е била водещата причина Академията да го номинира за престижното отличие.

"Не от вчера се опитвам да налагам различност. Когато дълго време капка пада върху камък, той един ден пробива. В случая историята на Георги помогна на капката, включи се като кирка, право в цепнатината. Баааам! А на Котарашки дължим добрата акустика, да е още по-ефектно."

Може да гледате "Сляпата Вайша" във видеото:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12014

3

Станчев

28.02 2017 в 09:06

Като гледах "Сляпата Вайша" си мислех за някакво модерно абстрактно изкуство ...
Като гледах "Свирчо" си мислех за изяществото на Леонардо Давинчи ...

12359

2

kibrito

27.02 2017 в 10:19

Жалко. За еазлика от заглавието, филмът ни отваря очите за начинът по който сме загледани в миналото и бъдещето, без да вижсаме настоящето. Браво на Теодор Ушев за анимацията и на Георги Господинов за разказа!