Симфоничният оркестър на БНР завършва сезона с концерт с произведения на Брукнер, Малер и Щраус

OFFNews 01 юни 2018 в 14:19 2522 0

Симфоничният оркестър на БНР завършва сезон 2017/2018 с концерт с произведения на Антон Брукнер, Густав Малер и Рихард Щраус на 8 юни, петък, от 19.30 ч. в зала „България“. На пулта ще е гост-диригентът Константин Илиевски, солисти са Иван Данко (обой) и Светлина Стоянова (мецосопран).

Програмата започва със Симфоничен прелюд в до минор – прекрасно произведение със заплетена история. 

Красивият Концерт за обой и оркестър също има вълнуваща история. Написан е от Рихард Щраус веднага след войната по време на принудителната му изолация в Гармиш-Партенкирхен заради връзки с нацисткия режим. Сред охраняващите вилата на композитора американски военни е и Джон де Ланси (първи обоист на Питсбъргския симфоничен оркестър), познавач и почитател на Щраус. При една от многобройните им срещу, Ланси пита Маестрото дали някога е мислел да напише Концерт за обой. Щраус лаконично отговоря: „Не”, но идеята покълва и само шест месеца по-късно е премиерата на концерта.

Идеята за Четвъртата симфония на Густав Малер, последната от неговата тетралогия, израства от песента „Небесен живот”. Първоначално Малер възнамерява тя да бъде финал на Третата симфония, но после я полага като финал на Четвъртата. За голяма част от публиката Четвъртата симфония е музикална загадка, която вече повече от век предизвиква разгорещена полемика. Самият Малер проницателно отбелязва: „Не е достатъчно да се чуе веднъж. Дори и най-опитният слушател трябва първо да открие връзката между отделните теми в симфонията: едва тогава за него ще се разкрие значението на цялото”.

Билети ще откриете в рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ 4), на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на ticketsbg.com, а за ученици от музикалните училища и студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров“, специалност „Музика“ към СУ, катедра „Музика“ към НБУ и АМТИИ Пловдив ще могат да влязат свободно, след представяне на ученическа или студентска карта.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови