Ще снимат филм по "Възвишение" на Милен Русков

ОFFNews 15 декември 2015 в 15:56 4988 1

Добил сериозна популярност, романът „Възвишение“ на Милен Русков ще оживее на голям екран. Игралният филм ще бъде режисиран от Виктор Божинов, снимал най–знаковите епизоди на хитовата поредица “Под прикритие” и редица други телевизионни проекти.

Продуцент е Иван Дойков, в чието портфолио също влиза сериалът "Под прикритие", както и най–гледаният български игрален филм "Мисия Лондон". 

Филмовият проект „Възвишение“ се базира на едноименния роман на Милен Русков, който се нарежда в челните места на класациите за най-търсени книги у нас от своето излизане през 2011 г. досега. Романът получава редица отличия, а през 2014-та година печели наградата за литература на Европейския съюз.

Сценаристи на филма са Нели Димитрова, Виктор Божинов и Милен Русков, който е и автор на диалозите.

Историята във “Възвишение” преплита исторически факти с художествена измислица. През 1872 година Димитър Общи и сподвижниците му осъществяват Арабаконашкия обир. Сред тях са Гичо и Асенчо – полу-революционери, полу-разбойници, които получават задача да издирят и лично да предадат писмо на Левски. Търсенето на Апостола се превръща в трагикомично приключение, изпълнено с интриги, подлост и предателства. Постепенно революционният ентусиазъм на Гичо и Асенчо отстъпва място на разочарованието и огорчението – състояния толкова познати и на всеки съвременен българин.

Милен Русков.

Снимките на „Възвишение“ ще започнат в края на месец януари 2016-та и ще се осъществят на няколко етапа през цялата година.

Милен Русков е автор на три романа, най-популярният от които е „Възвишение” (2011). Произведението е отличено с Европейската награда за литература (2014), наградата „Златен век” на Министерство на културата (2012), както и наградите „Христо Г. Данов” (2012) и „Елиас Канети” (2013). „Възвишение” се нарежда сред най-продаваните български книги през последните години.

Авторът Милен Русков е още лауреат на наградата за Роман на годината за предишната си книга, „Захвърлен в природата” (2008), както и на тази за дебют за първата негова издадена творба – „Джобна енциклопедия на мистериите” (2004).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!