Сатирата празнува 60 години с премиера на "Щастливеца"

ОFFNews Последна промяна на 31 март 2017 в 19:20 3131 0

На 5 и 7 април от 19:30 е премиерата на „Щастливеца“ от Руси Божанов. С нея Сатиричен театър „Алеко Константинов“ отбелязва своя 60-ти юбилей.

Пиесата не е избрана случайно – в юбилейната за театъра година се навършват точно 120 години от убийството на Алеко, приживе нарекъл себе си Щастливеца.

Пиесата е с оригинално заглавие "Щастливеца иде", написана 1978 год., като „пиеса по документи, спомени, измислици и мечти“.

Тя е документална хроника по процеса срещу убийството на Алеко. По ирония на съдбата авторът на „Бай Ганьо“ е убит на празника на братята Кирил и Методий 11-ти май по стар стил 1897 година.

Макар и изградена по каноните на документалния жанр, в тъканта на пиесата са вплетени и лирични отклонения за чистия и пълен с идеали свят на Щастливеца. Сарказмът и тъжната ирония в пиесата надделяват в моментите, когато авторът разсъждава за българската действителност, убила тъй рано и жестоко блестящия талант на Алеко Константинов.

Основeн „обвиняем“ в пиесата, структурирана като съдебен процес, e събирателният образ на Ганьо. В ролята на защитници на поета на процеса срещу неговите убийци се явяват неговата майка /в ролята Янина Кашева/, любимата му /Александра Сърчаджиева/, неговият най-близък приятел /Мартин Каров/.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !