С операта ''Любовен елексир'' продължават честаванията 100 години Национална музикална академия

OFFNews Последна промяна на 17 юни 2021 в 10:56 940 0

На 25 юни, петък от 19.00 ч. и на 26 юни, събота от 16.00 ч. на сцената на Музикалния театър “Стефан Македонски” в София ще се състоят двете премиерни представления на операта “Любовен еликсир” от Доницети с участието на студенти и докторанти на НМА “Проф. Панчо Владигеров”, Академичния симфоничен оркестър с концертмайстор Жорж Паликарски, хора на Държавна опера - Стара Загора.

София, 17 юни 2021 г. - Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” ще постави за своята 100 годишнина операта “Любовен еликсир” от Гаетано Доницети. Постановката е съвместна продукция на Академията и Държавна опера-Стара Загора и се поставя специално за юбилейните празници. В подкрепа на проекта се включиха и Националната опера на Тимишоара, Румъния, с декорите и костюмите, които са дело на именитите български художници Борис Стойнов и Цветанка Петкова-Стойнова. Режисьор на спектакъла е Огнян Драганов. Диригент - Ивайло Кринчев. Събитието е част от Европейския музикален фестивал, който ще продължи и през есента на 2021 г.

Главните роли в двата спектакъла на 25 и 26 юни ще си поделят младите оперни надежди-възпитаници на вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” Мария Славова и Ма Байсюе (в ролята на Адина), Божидар Иванов, Сонг Це, Стоян Буюклиев (Неморино), Анастасия Алтухова, Василики Параскева (Джанета), Денис Бояджиев, Джан Юен (Белкоре), БоянСавов, Живко Добрев (Дулкамара). Асистент-диригент и хормайстор е Виктор Крумов, асистент режисьор - Денис Бояджиев.

Преди спектакъла на 25 юни в Музикалния театър ще бъде валидирана юбилейната марка “100 години НМА” от Главния изпълнителен директор на Български пощи, г-н Деян Дънешки, и проф. д-р Сава Димитров, ректор на Национална музикална академия "Проф. Панчо Владигеров”.

Подготовката на “Любовен еликсир” стартира преди повече от половин година. През последните месеци младите артисти репетират усилено със своите педагози и корепетитори, както и в истинска театрална среда, предоставена им от Държавна опера-Стара Загора. Старозагорската опера не за първи път дава възможност за сценични изяви на талантливите студенти по оперно пеене. Но сега театърът партнира в създаването на цялостен спектакъл, който се поставя и ще бъде представен за първи път пред софийската публика.

Билети за спектаклите могат да бъдат закупени на касата на Националния музикален театър “Стефан Македонски” бул. “Васил Левски” 100, тел. 02/943 19 79 и онлайн и в разпространителската мрежа на ИВЕНТИМ www. eventim.bg - https://bit.ly/3vpjiSc

Цени на билетите: 15 и 20 лева. Специални цени на билетите за студенти и преподаватели от НМА “Проф. Панчо Владигеров”, ученици от Музикалното училище, студенти на НБУ – 10 лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови