С "Ламбо сафари" започва честването на 80 годишнината на Стефан Данаилов

Гледайте първия му филм Следите остават в OFFNews

OFFNews 13 юни 2022 в 14:21 2578 1

Стефан Данаилов

Снимка НФЦ

Тази година един от най-обичаните български актьори щеше да стане на 80. Студенти, приятели и колеги са решили да върнат спомена за Стефан Данаилов. Националната програма по отбелязването на 80-годишнината на известния актьор и педагог започва от София, съобщава БТА.

По думите им началото в столицата ще бъде по нетрадиционен начин. С "Ламбо сафари“ на 15 юни, в градинката пред Народния театър, започва разходка из знакови места през личната биография на софиянеца Стефан Данаилов. Маршрутът минава през знакови за града и за актьора места. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Столична община.

"Наш дълг и мисия е да пазим паметта за ярките личности в културата. Стефан Данаилов остава незабравим в безбройните си роли, но с този проект ще покажем и образа му на наш съгражданин, част от неповторимата енергия на столицата", каза заместник-кметът на София Мирослав Боршош.

Някои от ключовите са градинката "Кристал" - място, в което Данаилов среща голямата си любов Мария, НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", където Мастъра, както го наричат студентите, учи и преподава, Докторската градина, в която се снимат сцени от първия филм с негово участие - "Следите остават" по Павел Вежинов и други. Гид в това пътуване през времето и спомените ще бъдат известни студенти на Мастъра, сред които Силвия Лулчева, Дарин Ангелов, Влади Карамфилов (Въргала) и други.

Ще бъде представени също нов документален филм, книга, изложба, спектакли с негови студенти и гала вечер в Народния театър "Иван Вазов“.

Програмата на честванията е създадена от Росица Обрешкова и Георги Тошев, и се реализира със финансовата подкрепа на Столична община.

"За мен и хората, които се включиха в създаването на юбилейната програма, е важно да поддържаме жива паметта за един забележителен човек, който с лекото съчетаваше различни роли – на актьор, педагог, общественик, политик. Животът на Стефан Данаилов не беше достатъчно дълъг, но пък е съдържателен, богат, отдаден на другите. Отвъд личната харизма, Данаилов притежаваше едно много важно качество - чуваше другите, помагаше им. Доказателството колко обичан продължава да бъде е готовността , с която се включват в програмата държавни, частни институции и хора на различна възраст, с различен социален статус. И въпреки, че днес няма звания, за Стефан Данаилов спокойно можем да кажем, че е "народен артист", защото хората го помнят!“, казва Георги Тошев.

Част от програмата е официалният сайт на Стефан Данаилов www.stefandanailov.com, който събире архива на актьора и ще информира почитателите му за събитията, свързани с юбилея.

"Не забравям, че доверието е най-непостоянният капитал, който човек може да е трупал с десетилетия, а после само с един жест да го срине за дълго време."

Стефан Данаилов

Тук можете да гледате първия му филм "Следите остават":

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови