С 'Физика на тъгата' Теодор Ушев покори своя Еверест

OFFNews Последна промяна на 22 юни 2020 в 10:29 2118 0

Режисьорът Теодор Ушев спечели наградата „Кристал“ за късометражен филм с „Физика на тъгата“, съобщава сайтът на Международния фестивал за анимационни филми в Анеси, цитиран от БНР.

"Във всяка професия има една награда, или постижение, които бележат своеобразен връх или достижение. Не, не е задължително да са най-рекламираните, или шумните. Алпинистите имат своя известен най-висок връх, писателите, физиците своя Нобел, журналистите - Пулицър, и т. н. В Анимацията, този връх е Голямата Награда на фестивала в Анси. Или просто Кристал на Анси. Това е нашият Еверест.

Щастлив съм да съобщя, че Кристал за най-добър късометражен филм на фестивала в Анси тази година беше връчен на "Физика на тъгата". Освен това, филмът ни получи и Наградата на международната критика FIPRESCI. Един от тези редки случаи, когато мнението на журито и критиката случайно съвпадат. Благодаря на всички, които помогнаха в това дълго, трудно, понякога изтощително катерене на този връх.

Тази награда посвещавам на моя баща, който не успя да види този филм. Но който присъства осезателно в него, както ще присъства винаги, във всичко, което правя.“

Това сподели във Фейсбук Теодор Ушев.

„Физика на тъгата“ преди дни спечели и наградата "Ирис" за най-добър късометражен филм.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови