Рисунка на голия Тръмп, жена-боксова круша и други забранени творби изложиха в нов музей на цензурираното изкуство

OFFNews 20 ноември 2023 в 15:50 2058 2

Музей на забраненото изкуство

Снимка Сайт на музея, скрийншот

Музей на забраненото изкуство

В Барселона отвори врати нов музей със забранени от цензурата произведения. Рисунка на голия Доналд Тръмп, скулптура на боксов чувал с форма на женско тяло и др. Такива произведения на съвременното изкуство винаги са провокирали дебат, а понякога - и ожесточени реакции. Те, както и десетки други, станали обект на някаква форма на цензура, откриват своя нов дом в Испания в Музея на забраненото изкуство. Той се намира в Барселона, съобщи Асошиейтед прес.

Целта на колекцията от над 200 експоната, сред които и творби на автори като Пабло Пикасо е да предизвика посетителите и да изпита границите, налагани на артисти в един все по-поляризиращ се свят.

"Това е единственият музей в света, посветен изцяло на изкуство, което е било обект на забрани и петиции за премахването му от публичното пространство по морални, политически, религиозни, сексуални съображения," казва директорката му Роса Родриго.

"Музеят дава шанс на произведения на изкуството, които по някаква причина в определен момент са били забранени, атакувани, цензурирани, а те са толкова много," каза за Асошиейтед прес Родриго. Музеят е създаден от каталунския колекционер Тачо Бенет, който притежава 41 от изложените досега 42 творби, както и повече от други над 200 произведения в хранилище. Той отдавна колекционира произведения на изкуството, както и цензурирани творби. Преди пет години му хрумва идеята да създаде Музей на забраненото изкуство, който отвори врати сега. Оттогава са го посетили над 13 00 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

21.11 2023 в 07:52

аха, да пробват на Ебдо да сложат карикатурите, като са ербап, точно в тоя момент.

-2175

1

IvanGrozn

20.11 2023 в 16:05

Всичко може само да не е образ на Мохамед.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика