Рига - градът с невероятно културно наследство (галерия)

ОFFNews 15 юни 2017 в 15:44 6639 0

Стилът Ар нуво се появява в края на 19 век с идеята, че изкуството трябва да е втъкано във всичко около нас.

Този стил се отличава с плоските си декоративни форми, асиметрията, иновативните материали и вниманието към детайла. Особено характерни за ар нуво са всевъзможните вълнообразни форми – ластари, пламъци, вълни, буйни, развяващи се стилизирани женски коси.

В края на 19 и началото на 20 век много архитекти са повлияни от този стил, създавайки уникални градски пространства, като например испанеца Гауди, който превръща Барселона в една от столиците на Ар нуво. 

Популярността му започва да намалява до 1910 г., но примерите за тази красива архитектурна тенденция все още са сред най-популярните в туристическите центрове в Европа - Брюксел, Париж, Виена.

Има обаче друг град в Европа, който притежава най-голямата колекция от сгради в стил ар нуво в света. Неподозирано за много хора, това е латвийската столица Рига.

Столицата на Латвия е основана през 1201 г. и е най-големият град в балтийските държави. Дом на една трета от населението на Латвия, центърът на този красив град е обявен за обект на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Изпълнена с Ар нуво и дървена архитектура от 19-ти век, Рига привлича все повече посетители всяка година, най-вече заради евтините полети, които Латвия е установила между столицата и други европейски градове.

Броят на сградите в Ар нуво стил в Рига е близо 800. Този впечатляващ брой е резултат от икономическия и демографски бум, който Рига преживява в края на 19 и началото на 20 век, когато стилът е най-популярен.

Благодарение на икономически си разцвет сега Рига притежава уникално културно наследство, част от което може да видите в нашата галерия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови