Рашидов: Ако един театър не се гледа, няма нужда от него

ОFFNews 11 февруари 2016 в 21:04 7842 13

Вежди Рашидов.

Министърът на културата Вежди Рашидов обяви, цитиран от БНР, че се готви оптимизация на театрите с цел те да могат да се самоиздържат финансово, без да се налага държавата редовно да им помага.

Това стана по време на заседание на Комисията по култура и медии днес. Едно от предложенията му бе най-слабите театри да се превърнат в открити сцени без щатни трупи. Министерството ще поддържа дадена сграда, а постановките ще се играят, ако бъдат одобрени.

"Ако един театър няма кой да го гледа, то няма нужда от театър. Извинявайте, както ще да ви звучи. Шекспир е измислил театъра да се движи", заяви той, цитиран от "Дневник".

Рашидов каза, че е проучил начина на работа на театрите в ЕС и никъде нямало както у нас държавни театри - повечето са общински или частни.

По думите му, театърът в страната има конкретна публика - средната класа, която е около 2,5 милиона души. „В 6 милиона България, имаме 8 филхармонии, над 50 театъра и 6 опери", допълни министърът.

На въпрос на депутата от левицата Стефан Данаилов защо дълго време няма избран директор на Националния филмов център, Рашидов отговори:

"За първи път ще бъда много откровен пред вас. Във Филмовия център още от първия мандат, когато станах министър, заварих една драма. Драмата е, че никой, каквото и да се появи, не го иска за директор. Започна едно брожение, хората се делят на групи и започва да се казва кой кого иска, кой трябва да бъде и кой не трябва да бъде. Ще се проведе конкурс вече, спираме с тези мераци, седма година мина. Експертна комисия ще оцени най-добре представилия се един министър. Няма основание, ако 10 човека са определили един да е директор, да го подпиша и да се съглася с мнението на експертите. Това ще се случи".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews